Начало Здраве НАЦИОНАЛНИ ИНФОРМАЦИОННИ СЕДМИЦИ ЗА ОСИНОВЯВАНЕТО ЩЕ СЕ ОТБЕЛЕЖАТ ОТ ЦОП „ЗОРА” В...

НАЦИОНАЛНИ ИНФОРМАЦИОННИ СЕДМИЦИ ЗА ОСИНОВЯВАНЕТО ЩЕ СЕ ОТБЕЛЕЖАТ ОТ ЦОП „ЗОРА” В ПАНАГЮРИЩЕ

80
0
СПОДЕЛИ

За пета поредна година Фондация „Социални практики в общността“, като доставчик на социална услуга в община Панагюрище, подкрепя инициативата на БАОО (Българска Асоциация Осиновени и Осиновители) за отбелязване Национални информационни седмици за осиновяването. По този повод Център за обществена подкрепа «Зора» – Панагюрище ще предложи на жителите на община Панагюрище няколко организирани събития.

Организираните от БАОО Национални информационни седмици за осиновяването, от 24.09.2018г. до  07.10.2018г., тази година са фокусирани върху необходимостта от промяна на чл. 105 от Семейния кодекс и процедурата за достъп до информация за биологичния произход на осиновените хора.

Целта на БАОО е темата отново да бъде поставена за обсъждане и законите да бъдат променени, съобразно препоръката от Съвета по правата на човека на ООН за „Въвеждане на законодателство, което забранява тайната на осиновяването и гарантира правото на детето да знае своя произход“.

 На 01.10.2018г. от 12.00ч. до 13.00 часа на Площад „20-ти Април” (в центъра на гр.Панагюрище), екипът по осиновяване към ЦОП ще разпространи информационни брошури, свързани с процеса на осиновяване. Такива брошури ще бъдат предоставени в ДСП/ОЗД и в приемната на ОА –Панагюрище. Брошурите са изработени от екипа на ЦОП.

Инициативата е насочена:

  • Към кандидат осиновителите и хората, които още не са взели решение за осиновяване: да покаже какви са възможностите за подкрепа от страна на организацията – срещи с хора, които вече са осиновили дете, обмяна на опит, професионални консултации и др.
  • Към осиновителите: да се присъединят към групата за взаимопомощ, където да получат допълнително знания и информация, чрез споделяне на личен опит с останалите членове на групата, преминали по същия път на осиновяване, както и включване на специалисти от цялата страна по заявка на групата.

До 07.10.2018г. екипът от  ЦОП «Зора», Дидка Поибренска, Красимира Маринска и Десислава Методиева – Добрева, водещи на сформираната през 2012г. група за взаимопомощ на „Кандидат-осиновители, осиновители и осиновени хора” и обучители на кандидатите за осиновители, ще бъдат на разположение на гражданите, проявили интерес към процеса на осиновяване, за да дадат отговори на поставените от тях въпроси.

Надяваме се да бъдем полезни на семействата, осиновили деца, на тези, които все още не са срещнали своите деца, а чрез всички тях и на всяко дете, което ще премине или е преминало през процеса на осиновяване.

 Нека заедно, като граждани и хора, да спомогнем за утвърждаването на разбиращо и подкрепящо отношение на обществото към осиновяването!

 

За контакт : Фондация “Социални практики в общността” – Пазарджик

Център за обществена подкрепа “Зора” – Панагюрище

адрес: ул. „Кръстьо Гешанов” №5,

телефон: 0357/ 6 20 23 ; 0879 123 494

е-поща: cop.pg@mail.bg

уебстраница: www.spbc-fondation.org

 

Харесайте страницата ни във Facebook и винаги бъдете информирани! 

↓↓↓

https://www.facebook.com/pianews/