Начало Общество Националният тур „Столиците и градовете на българските царе и патриарси” ще премине...

Националният тур „Столиците и градовете на българските царе и патриарси” ще премине през Панагюрище

17
0
СПОДЕЛИ
Реклама
финанси

panagyurishte-9970d2

Oбщо осем културно-исторически дестинации на Министерството на туризма бяха представени от министъра на туризма Николина Ангелкова по време на престижния международен форум „16+1”.

Първата среща на кметове от страните от Централна и Източна Европа и Китай се проведе в София, а делегация от Световната федерация на туристическите градове посети Велико Търново като водещ фактор в новите дестинации.

От старопрестолния град започва националният тур „Столиците и градовете на българските царе и патриарси”. Включените туристически обекти са крепостите Царевец и Трапезица, заедно с храмовете „Свети Четиридесет мъченици”, „Св. Св. Петър и Павел” и „Свети Димитър”.

Дестинацията продължава към Русе и забележителностите в региона, Шумен, старите столици Плиска и Велики Преслав, Силистра и завършва във Варна. Велико Търново със Самоводската чаршия, улица „Гурко”, музеите „Възраждане и Учредително събрание”, „Нова и най-нова история”, Сарафкината къща и цялата стара част на града е неизменна част от маршрута „Българската архитектура и занаятчийство”.

В дестинацията централно място заема и архитектурният резерват Арбанаси с автентичните възрожденски къщи.

Турът включва също десетки забележителности София, Панагюрище, Копривщица, Сопот, Калофер, Шипка, Габрово, Сливен, Котел, Жеравна, Пловдив и Пещера.

„16+1” е инициатива на правителството на Китай, целяща да поощри сътрудничеството между Китай и шестнадесетте страни от Централна и Източна Европа (ЦИЕ): Албания, Босна и Херцеговина, България, Хърватия, Чешката република, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Черна Гора, Полша, Румъния, Сърбия, Словакия, Словения и Република Македония