Начало Бизнес Назаем от ECONOMIC.BG: Рецепта за благоденствие по панагюрски

Назаем от ECONOMIC.BG: Рецепта за благоденствие по панагюрски

СПОДЕЛИ

Автор: Татяна Явашева

И малките населени места имат голям шанс за развитие. Дори в XXI век в България. Панагюрище има своя рецепта за благоденствие и не я крие. Едно от предимствата на този китен град в Средногорието е, че тук се развива печеливша индустрия, която има… силна социална политика. Местните хора по природа са предприемчиви и мнозина имат някакъв свой бизнес. И общината, и предприемачите умеят максимално да се възползват от възможностите, които европейските програми дават. Тук продължават да се правят инвестиции, които разкриват нови работни места. Това създава поминък, което пък е фактор, възпиращ миграцията. Възможностите за добри доходи и по-висок стандарт на живот стават повод за работно място с адрес в Панагюрище. В най-общи линии това е формулата за просперитет на града. От голямо значение обаче е и фактът, че тук са израснали именити българи, които остават трайно свързани с родния край. Такава ярка личност е проф. Лъчезар Цоцорков, създал и изградил модела на успешния бизнес с грижа за хората.

Това лято „Асарел-Медет” отвори врати за група журналисти и им даде възможност да се запознаят не само с организацията на работа в предприятието, но и с успешни предприемачи в града и региона.

Традиция и новаторство

„Панагюрище е община с традиции в рудодобива, в която също така се развива био- и конвенционално земеделие, туризъм, оптично производство. От приватизацията през 1999 г. досега сме инвестирали над 1,2 млрд. лв. за нови технологии и модернизация на производството, за безопасни условия на труд, екологични проекти и повишаване квалификацията на работещите. През 2019 г. инвестицията ще възлезе на 150 млн. лв. Правим преоборудване по цялата технологична верига. Ползваме електрически багери, за да се намалят до минимум емисиите от производството”, обяснява изпълнителният директор на компанията инж. Делчо Николов. Той напомня, че медта е в основата и на Индустрия 4.0. Мините често са двигател на новаторството в света и в „Асарел-Медет” също инвестират в иновативни решения. Нов проект за развитие ще удължи живота на мината с още 25 години. Ще се извършат допълнителни геологопроучвателни дейности в очакване да бъдат открити още запаси в периферията на рудника и с нови техники и технологии да бъдат ефективно оползотворени.

Фактите говорят

„Асарел-Медет” е прозрачна компания, която постига високи резултати с екип от около 1200 души, като от тях 240 са с инженери. Средната работна заплата три пъти изпреварва средната за страната и два пъти тази в бранша. Има твърде силен интерес към работа точно в тази компания и тя се стреми да предлага  привлекателни условия, като в замяна получава висока ангажираност на своите кадри. В момента предприятието осигурява 30% от заетостта в Панагюрище, както и 70% от приходите на общината от местни данъци и такси. Над 30% от бюджета на общината също е благодарение на „Асарел-Медет”.  Компанията насърчава индивидуалната предприемаческа активност на своите служители и много от тях имат допълнителен частен бизнес.

С премерена стъпка

В Европа само „Асарел-Медет” и шведската “Айтик” преработват руда с толкова ниско съдържание на мед – едва 0,27%. За да повишат ефективността си на работа чрез мащаба, конкурентни рудници в чужбина рязко увеличават количеството на добиваната  руда. В „Асарел-Медет” обаче се въздържат от „хищническо изземане на ресурсите”, за да може по-дълго мината да е в експлоатация. Работят с добре премерена стъпка. Сега дъното на рудника е със 100 м над нивото на площада в Панагюрище, но с развитието на новия проект то ще слезе още 200 м надолу. Годишно се добиват около 40-42 млн. т. скална маса, от които само 13 млн. т руда, другото е „откривка”, която не съдържа мед. Освен екологично чисто, производството трябва да е и безопасно. Използват се най-съвременните средства за постоянно наблюдение на целия производствен процес. Модерните методи за екозащита не позволяват замърсена вода да попада в околната среда, всяка капка се улавя, пречиства и се използва отново. Хидротехническите съоръжения са с норми, които десет пъти надвишават допустимите параметри за страната. Затова в реките има риба, а и биоземеделието в района се развива.

Грижа за хората

„Асарел-Медет” е компания с грижа за местната общност. Тя не спира да подкрепя и развива социални проекти. Ярък пример за това е инвестицията от около 120 млн. лв. за модернизацията на закъсалата общинска болница. Чрез модела на публично-частното партньорство  МБАЛ „Уни Хоспитал” се превърна в едно от най-модерните здравни заведения на Балканите. По оценка на Института за пазарна икономика тази болница вече е фактор за задържане на хората в региона.

Според старши икономиста на ИПИ Петър Ганев младите обикновено „гласуват с краката си” и ако не виждат перспективи за развитие, те напускат, за да учат или работят другаде и повече не се завръщат. Социално-икономическият профил на Панагюрище, изготвен от ИПИ, показва, че общината с бързи темпове се превръща във все по-привлекателно място и хората не само остават да работят тук, а вече се наблюдава тенденция на обратно движение. Доброто заплащане, възможностите за личностно и кариерно развитие, както и приятната среда за живеене са определящи малкият град да бъде предпочитан пред някой мегаполис. В Панагюрище се обръща особено внимание на образованието на децата, има и дуални паралелки.  Панагюрище става домакин на събития от международна величина – сред тях са Световният шампионат по фойерверки през май и големия турнир по тенис на маса „Асарел България Оупън“ през август. Панагюрското златно съкровище е само един от поводите за големия туристически интерес. Елате, има много какво да видите, канят местните хора. Те са готови да споделят своята рецепта за възраждане на малките населени места.

Източник

Повече четете в бр. 92 на сп. „Икономика“