Начало Бизнес Назаем от „Икономист“: Панагюрското Hershey

Назаем от „Икономист“: Панагюрското Hershey

СПОДЕЛИ

Климентина Рашева

Когато на 25 юли 2002 г. град Hershey в Пенсилвания осъмва с новината, че акционерите на едноименната шоколадова фабрика са решили да я продадат, местната общественост започва серия протести и до днес нарича онзи ден „Черният четвъртък“. Hershey, тогава известна с продуктите Reese’s, Kit Kat и M&M, буквално създава облика на града – поддържа университет, детски градини, има спахотел и дори привлича туристи. Общественият бунт води до отказ от участие в сделката на големи компании като Nestle и Kraft, а офертата на Wrigley’s, която е в пъти по-висока от тази на другите компании, в крайна сметка е отхвърлена от акционерите и Hershey остава „собственост“ на гражданите.

„Асарел-Медет“ в Панагюрище е в региона от 55 години и де факто формира развитието му. Заради мащаба си на влияние е почти даденост, а за хората е трудно да си представят какъв е животът в друга, дори съседна община. За този половин век присъствие не са имали повод да си зададат въпроса, който жителите на Hershey са си задали в онзи четвъртък – какво ще стане с града им и дали той няма да се превърне в призрак, ако или когато „Асарел“ приключи дейността си. Пред тази мина има още 26 години, защото акционерите са направили всичко възможно да разработват находището с темпове, приемливи за общността. Технологично животът й може да бъде двойно по-кратък, което е притесннително малко време. За сметка на това, „Асарел“ ще работи максимално дълго и ще осигурява поминък.

В момента Панагюрище е град, който живее. Според проучване на компанията Aгeнция зa cъбиpaнe нa взeмaния от май, това е градът на най-добрите платци на заеми в България. Неизменно е сред топ 10 на общините по ниво на финансова устойчивост според данните на Министерството на финансите. В интерактивната карта на доходите през 2017 г., която Институтът за пазарна икономика (ИПИ) наскоро публикува, Панагюрище е веднага след София на 9-о място със средна заплата 1285 лева, а още по-впечатляващ факт е нарастването на средната заплата с 91% в периода 2008 – 2017 г. Това е единствената община в България, където дори пенсионерите печелят: акционери в Асарел са над 2200 души.

Извън тези факти списъкът с конкретни придобивки за община Панагюрище, които Асарел осигурява, е дълъг: годишния паричен принос в бюджета на общината; мащабната инвестиция в модерна болница, която гарантира достъп до специалисти и качествени здравни грижи; спортната зала, подкрепата за инфраструктурата на града; спортните клубове. Далеч по-важни са крайните резултати, отразени в социално-икономическото развитие и съответно в качеството на живот на хората.

Две независими оценки на въздействието на компанията върху развитието на общината, на ИПИ и на denkstatt, показват много близки резултати – по много показатели Панагюрище изпреварва не само област Пазарджик, но се нарежда и сред водещите общини в България; инвестиционната активност превишава средните за страната стойности; усвояването на европейски средства е близо три пъти по-високо от средното. Образователната система има добър обхват, а делът на отпадналите ученици е нисък. Първият випуск на дуалното обучение вече е факт. Почти цялото население е здравноосигурено. Очевидно, Асарел е фактор за стабилност и благоденствие в региона и все повече местната общност ще има възможност да намира начини да развива града си чрез присъствието на компанията.

Изводът – освен инвестиции във финтех индустрията, трябва да отваряме път и на компании, които осигуряват големи капиталовложения, защото те развиват цял регион. България не е единствено София. Към градовете с голямо значение за икономиката се присъединява и община Панагюрище, където шоколадът е под формата на черен пясък с висока концентрация на мед.

Текстът е публикуван в брой 23/2019 г. на списание „Икономист“