Начало Бизнес Назаем от „Капитал“: Екип от „Оптикс“ разработва „антидрон“ система

Назаем от „Капитал“: Екип от „Оптикс“ разработва „антидрон“ система

СПОДЕЛИ

„Оптикс“ АД участва в международен консорциум за прихващане на дронове. За това съобщава журналистът Михаил Ванчев от вестник „Капитал“, а материалът може да прочетете по-долу.

Консорциум между българската компания „Оптикс“, европейски университети и компании спечели и ще реализира проект Safeshore – система за прехващане на дрони, на обща стойност над 5 милиона евро. „Оптикс“ е единствената засега българска фирма, спечелила проект, свързан със сигурността и финансиран от ЕС по програма „Хоризонт 2020“, от която ще дойдат средствата.

Проектът е тригодишен и в него участват още Кралската военна академия на Белгия, лондонският университет Queen Mary, Институтът по оптоелектроника в Румъния, два университета от Италия, румънска фирма и специализирана европейска полицейска организация. Българска гранична полиция също е изразила готовност да се включи в тестването на готовия прототип на антидрон локаторите.

Капан за дронове

optix-th„Системата Safeshore е предназначена да пази въздушното пространство от малки и нисколетящи дронове, които могат да представляват опасност за националната сигурност“, обясни Желязко Гагов, главен маркетолог и водещ екипа на „Оптикс“. Досега тези летателни средства не могат да бъдат засечени от военните и гражданските радари по две причини – летят много ниско и много бавно, обясни още той. Основните заплахи от тези дронове са, че могат да се използват за пренасяне на дрога и за тероризъм.

Антидрон системата на проекта Safeshore включва мултиспектрални технологии, радарна и акустична детекция и алгоритмичен анализ на събраната информация за засечените цели. „Оптикс“ ще е водеща в разработката и производството на оптоелектронното оборудване. Това са камери за дневно и за нощно виждане, които ще бъдат монтирани на мрежа от стационарни локационни устройства, която ще покрива големи територии.