Начало Общество Назаем от „Марица“: Минало и настояще се срещат в Панагюрище

Назаем от „Марица“: Минало и настояще се срещат в Панагюрище

СПОДЕЛИ

Билет от 7 лева дава достъп до всички забележителности, включително и златното съкровище

Да се разхождаш из Панагюрище, е като да посетиш едно вълшебно място, където се срещат историята и настоящето. В тишината и спокойствието на града, който е на около 70 километра от Пловдив, всеки може да изпита силни патриотични емоции от допира с подвизите на воеводите. При това разходката в героичното ни минало може да бъде съчетана с шопинг, вкусно хапване и вълнуваща фоторазходка.

Разположен в област Пазарджик, градът е на солидна надморска височина от 550 метра в подножието на Средна гора. Липсата на замърсители прави планинския въздух чист и леко разреден. Тук няма как да спорите дълго с компанията си къде да се настаните, защото хотелите не са много, макар и Панагюрище да е целогодишна дестинация. Затова пък всички хотели предлагат разнообразни удобства и имат висока оценка от своите посетители.

Най-добрият критерий, по който може да подберете къде да спите, е според това колко отдалечени искате да бъдете от центъра на града. Цените варират от 79 лева за единична стая до около 200 лева за студио или двойна стая делукс, което е почти същото.

Градът предлага най-вече история, така че може би един ден трябва да бъде отделен за обиколки на всички исторически забележителности. Хубавото е, че централната сграда на музея предлага обходен билет на цена от 7 лева. Той включва посещение на залата с Панагюрското златно съкровище, експозицията за участието на местните жители в освободителните войни, такава за просветното дело в региона и една за Априлското въстание. Може да посетите и зала „Археология“. Обходният билет важи за Природонаучния музей – той се състои от две сбирки, които обаче показват богатото биоразнообразие в България. В едната зала дори могат да се видят защитени нощни и грабливи птици от Червената книга на страната. С билета се разглежда и Дудековата къща, запазила спомени от Априлското въстание.

Но истински тръпки могат да побит всеки, който слуша разказа на чаровната екскурзоводка в Тутевата къща. От нея на 20 април 1876 г. се обявява Априлското въстание. Това е последната квартира на Бенковски в Панагюрище. След пристигането на куриера с вестта, че Копривщица е въстанала, ръководителите, начело с Бенковски и Волов, решават да вдигнат Априлското въстание. От тази къща, облечени във въстанически униформи и въоръжени, с възгласи за бунт срещу турската тирания, излизат четиримата апостоли Бенковски, Волов, Захари Стоянов и Икономов.

Къщата, оцеляла след бурните събития и до днес, е непокътната, такава, каквато е била по време на Априлското въстание през 1876 г. За това има причина – на първия етаж са били събрани и затворени жените на турците, живели в града по време на размириците. Затова и сградата е пощадена от набези. В нея могат да бъдат прочетени текстът на Кървавото писмо и Прокламацията за въстанието.

В къщата музей на Райна Княгиня туристите могат да разберат повече за героинята, нейното семейство и да видят копие на знамето, ушито от нея. В двора, под каменна статуя, лежат нейните тленни останки, пренесени в родния град преди години.

След една дълга, но интересна, обиколка за туристите идва време за релакс. Кухнята на няколкото ресторанта в централната част на града, които са на една крачка от музеите, е смесена. Най-интересното в менюто са истинските пици на италиански майстори, преселили се в града и направили ресторант. Хранителни и с тънко тесто, те могат да задоволят всеки вкус. Вървят с наливна бира на промоция.

Една интересна фоторазходка е до паметника на революционерите, който се извисява над града. Гледката може да спре дъха на всеки, като предлага пищност и спокойствие в едно.

Калина Попиванова