Начало Интервюта Назаем от webcafe: Нора Шопова – от VOGUE до Слънцето и Луната

Назаем от webcafe: Нора Шопова – от VOGUE до Слънцето и Луната

СПОДЕЛИ
restorant

 618x411

В ранните си двадесет, тя вече се е снимала за много световноизвестни марки и списания. Била е на корица на румънския Elle и на немската Grazia. Появявала се е в основни фотосесии за издания като Io Donna, Flair magazine и Cosmopolitan.

„Модните“ момичета винаги са ми изглеждали една идея по-претенциозни и ангажирани от останалите. Мислех, че и с нора ще е така. Корица на VOGUE си е голяма работа. В априлския си брой модната библия посвети на Нора от Панагюрище цели 10 страница.

Първото, което ми направи впечатление у Нора, ако не броим лицето й, бяха бързите, точни и ясни отговори от нейна страна.

Нора е пример за онези хората, които водени от силното си желание, успяват да намерят начин да постигнат целите си. Тя търпеливо задоволи любопитството ми и докато го правеше – разкри себе си по особено интересен начин – леко отнесен, както го определи сама, и същевременно озадачаващ.

Вдъхновява я всичко – времето, ароматните чайове, подправките, билките и хубавите книги и най-вече близките й. А тя вдъхновява властелините в световната мода. От студентската банка в Университета и протяжните лекции по Право се оказа на световните модни подиуми и в светлината на прожекторите и обективите на елитни марки и фотографи.

В България също следят кариерата й: през 2014 година печели наградата „Модел на годината“ на сп. „Грация“, а през 2015 година влиза в класацията на сп. Forbes „Топ 70 на българските знаменитости“.

Нора помни в детайли всяка фотосесия. Първата й е в дома на небезизвестния тандем в модните среди Слав и Хубен. „Спомням си, че бях изключително притеснена, потях се обилно и се сдобих с дебели вежди за ден, които впоследствие се превърнаха във важна част от мен. Заснехме сесия за 12 Magazine и снимките станаха великолепни. Тогава осъзнах колко много обичам обектива“.

Оказва се, че никога не е мечтала да стане адвокат. Записва се да следва „Право“, за да се дисциплинира. При това, забелязвам, успешно.

След това попада в полезрението на букера на модна къща „Ивет Фешън“ Диан Динев, когото нарича „ключът към модния свят“.

Всяка фотосесия е индивидуална, емоционална, прекрасна и вълнуваща„, казва тя.

Благодарение на професията си Нора успява да види Лос Анжелис, Мексико Сити, Токио и Дубай – снима на много нестандартни и различни места.

618x651

Освен това разбива на пух и прах мита, че моделите спазват строги диети и не са домакини. Казва, че предпочита сама да приготвя храната си, обича сладолед и тестени изделия, но все пак ги нарича „изкушения“. И тук отново идва дисциплината, на която Нора явно много държи – „Не се изкушавам често“, заключава тя.

Младото момиче не живее в облаците, дава си сметка, че нейният бранш също има своята тъмна страна. „Множеството пътувания са все по-изморяващи, ангажиментите все по – отговорни и престижни, но пък удовлетворението става все по-силно“. Казва и че успехът, като корицата на VOGUE, определено я е изстрелял няколко нива нагоре.

Всеки модел е индивидуален и се учи предимно от себе си и фотографа зад кадър. На маниери ни учат букерите и екипите, с които работим. Всичко останало е дарба!„, обяснява професията си Нора.

Нора не иска да прилича на никоя измислена принцеса, тъй като винаги фаворити са печалните образи в литературата. Не се смята за достатъчно смела да се „пъхне в обувките им“. „По-скоро бих желала аз самата да се превърна в герой някой ден. Да оставя диря след себе си, следа. Да допусна моите си грешки. Да изживея висотите и паденията си и да бъда добър пример“.

Всеки може да даде своя принос в спасяването на света, но никой не иска! Там е проблемът. И не бежанската криза, зачестилите терористични атаки и зреещите конфликти са глобалните проблеми на 21 век. Популизмът, играта на по-по-най, фактът че никой не вижда по-далече от носа си, а земните ресурси са изчерпаеми! Ето това са недрата на заразата и омразата. Аз лично се боря ЕГО да стане малко по-ЕКО.. Действам, говоря, надявам се да бъда чута и се моля за нашия свят!“.

Нора има и любим мотивиращ цитат: Quitters never win, winners never quit! ( в превод: Отказалите се никога не печелят, победителите никога не се отказват!). Казва си го преди всяко ново начало, защото знае, че и предстоят както шеги и радост, така и отрезвяващи моменти, и трудности и разбира се, чиста проба щастие – като на всеки от нас.

webcafe.bg