Начало Култура НД “Традиция” – Панагюрище ще участва в седмото издание на Международния фестивал...

НД “Традиция” – Панагюрище ще участва в седмото издание на Международния фестивал “Средновековен Търновград”

СПОДЕЛИ

Групи и свободни реконструктори от пет държави пристигат във Велико Търново за седмото издание на Международния фестивал на историческите възстановки “Средновековен Търновград”. От 24 до 26 юни на крепостта “Царевец” те ще пресъздадат ежедневието, изкуствата и войнските умения на България, Византия и Европа от XII-XIV век.

В реконструкциите на тема “Цар Иван Александър – любов и дипломация” ще се включат над 180 участници. Във възстановките ще участват НД “Традиция” – клон В. Търново, Шумен и Панагюрище, Сдружение за исторически възстановки “Чигот” – Варна, група “Верени” – София, Средновековно общество MODVS VIVENDI – София, СИВ “Филипопол, музикалните групи “Еринеи”, “Ксана”, “Летящи номади” и свободни реконструктори. Сред международните участници са италианците от “Historia Bari”, специализирани в исторически възстановки от областта Пулия, и първата гръцка група за византийска история “Protospartarii” от Атина, съчетаваща военна история с реконструкция и експериментална археология.

На фестивала ще се представят и две румънски групи. Едната е “Кафява мечка” от Букурещ, която ще представи европейски исторически бойни техники, приложни изкуства, коване, плетене на ризници от XIII-XV в., а другата, трансилванската група “Черният дракон” от Брашов, която ще покаже полевия живот и занаяти на наемните “свободни дружини” от времето на унгарските крале Луи Велики на Анжу и Зигмунд Люксембург (1360-1390 г.). Сред чуждестранните участници са и смелите и неуморни бойци от група “Бели орлови” от Белград.

В трите дни на Царевец ще има демонстрации на занаяти, бит и традиции, стрелба с лък, бойни игри и турнири, куклен театър за малки и големи, тематично представяне на средновековното облекло и въоръжение и т.н. Вечерите ще завършват с концерти на румънката Ана Креанга, групите “Ксана”, “Летящи номади” и огнено шоу.

Средновековният фестивал се организира от СНЦ “Търновци”, НД “Традиция” – клон В. Търново, Община Велико Търново и Регионалния исторически музей.
Достъпът до средновековния фестивал на Царевец е свободен, като се заплаща само входната такса за архитектурно-музейния резерват. С вход свободен са вечерните концерти от 19,30 ч. до 21,30 ч. на 24 и 25 юни.