Начало Култура Неда Антонова представи пред панагюрци трилогията „Възкресените“

Неда Антонова представи пред панагюрци трилогията „Възкресените“

170
0
СПОДЕЛИ

Мария МАСЛЕВА

neda antonova

На 14 септември в музикалната зала на Народно читалище „Виделина – 1865“ се проведе среща с творчеството и личността на писателя, драматург и журналист Неда Антонова.

Неда Антонова е писател, драматург и журналист. Тя е автор на 19 книги във всички жанрове – исторически и любовни романи, трилогия за деца, повести, поезия, някои от които са превеждани на френски, руски, чешки и полски.

На срещата с панагюрската публика Неда Антонова разказа подробно за последните си документални романи, в които се разказват изключителните съдби на три жени, „Царица Елеонора Българска“, „Съвършената. Преподобна Стойна неканоничната светица“ и все още неиздадената „Неговата любима“. И трите книги са част от трилогията „Възкресените“.

„Царица Елеонора Българска” разказва за една малко известна българска царица. Тя е втората съпруга на цар Фердинанд, отгледала децата му и превърнала се през Балканските войни в майка, лечителка и утешителка на стотици ранени и умиращи по фронтовете българи. Царица Елеонора е световно известна самарянка. Тя е извършила безброй добри дела в България, оценена и призната в Европа и поканена да гостува в Америка в началото на миналия век. Въпреки, че се разболява от рак, не се отказва от дейността си да помага на фронта и дори прави опит да замине за САЩ, за да уважи поканата на американския президент Удроу Уилсън. На нея дължим съществуването на Боянската църква, която тя спасява от разрушаване и основаването на Българския Червен Кръст.

В книгата „Съвършената. Преподобна Стойна неканоничната светица“ разказва за светицата на народа Преподобна Стойна, която ослепява още като дете, подобно на Ванга, и тогава в нея се отключва способността да вижда в бъдещето и да лекува болни.  Приживе Стойна е помогнала и излекувала мнозина хора по нейния край и в далечните околности. Но макар и съвършена и единствена у нас надарена с толкова Небесни дарове, тя до днес все още не е канонизирана.

Антонова обяснява , че причина за това е, че при канонизация е необходимо да се отвори гробът, за да се види дали костите на покойницата мироточат. Това е задължително условие. Но Преподобната още приживе е забранила подобно посегателство, казала е, че този, който се реши на светотатство, ще умре… Въпреки предупреждението двама мъже от селото се опитали да разровят гроба, търсейки злато, но не успели да стигнат до ковчега. В последствие и двамата умират.

Неда Антонова сподели пред панагюрската публика и част от другите дарби на Преподобна Стойна – да напуска тялото си, да се телепортира, да се моли, левитирайки.

Третата книга за която разказа Неда Антонова пред панагюрци е „Неговата любима“, посветена на Венета Ботева. Писателката сподели, че основният въпрос, който стой в основата на романа е „С какво тази жена е заслужила вниманието на Ботев?”.

„Ботев е бил умен и красив мъж, а Венета е била– не млада, разведена, с едно дете. За онези години това е била катастрофална репутация. Не е била красива, не е била богата и е била неграмотна. Но въпреки всичко Христо Ботев е намерил нещо специално в нея, за да й напише трогателното писмо „Мила ми Венето…” .” заяви Антонова.

Книгата „Неговата любима“ предстои да бъде издадена в началото на месец октомври.

Още снимки от събитието може да видите ТУК.