Начало Общество НЕДОВОЛСТВО СРЕЩУ „ИЗОЛАТОРИТЕ“ ЗА COVID В УЧИЛИЩАТА ПО ПРЕПОРЪКИТЕ НА МОН

НЕДОВОЛСТВО СРЕЩУ „ИЗОЛАТОРИТЕ“ ЗА COVID В УЧИЛИЩАТА ПО ПРЕПОРЪКИТЕ НА МОН

СПОДЕЛИ

„Ученикът се изолира незабавно в предназначено за такъв случай помещение, докато не се прибере у дома“ – това гласи една от задължителните мерки срещу Covid-19 на Министерството на образованието и науката към директорите на училищата преди началото на учебната година.

Това е първата стъпка в задължителния здравен протокол, в случай че ученик прояви един или повече симптоми на вирусната инфекция. А те са повишена телесна температура, кашлица, хрема, задух, болки в гърлото, умора, мускулни болки, гадене, повръщане, диария и др.

Детайлът, който МОН пропуска да отбележи, е какво се има предвид под „Covid-помещение„: Лекарски кабинет? Класна стая с променено предназначение? Или външен „контейнер“ пред входа на училището, където настиналият ученик ще трябва да чака родителите си, за да го приберат?

Последният случай описва ситуацията пред 119 СУ „Михаил Арнаудов“ в София, чието ръководство е решило да използва досегашната външна будка на училищната охрана за извеждане на деца с грипоподобни симптоми.

„Времето, през което детето ще изчака родителя си, според мен е между 5 и 10 минути. Време, през което то може да бъде с педагогическия съветник, с психолога, с медицинската сестра. Ако те са заети в този случай – с ръководството. Имаме пълен екип, който винаги се е грижил за деца с някакъв моментен проблем“, казва Диан Стаматов, директор на 119 СУ и бивш зам.-министър на образованието, пред bTV.

Училището е предвидило „още три подобни малки пространства в близост до изход“, но те се намират във вътрешността на сградата.

На въпроса защо не отдели една по-голяма стая за отделянето на деца с температура, както са го направили колегите му – директори на други училища, Диан Стаматов отговаря, че няма свободно пространство „в нито един момент от 7 до 20 ч.“. 

Директорът на държавната психиатрична болница „Св. Иван Рилски“ Цветеслава Гълъбова предупреждава, че поставянето на ученик в кабина пред очите на връстниците му може да доведе до внушаването на чувство за вина на детето.

Мнението й беше подкрепено от Калоян Дамянов (Регионален център за подкрепа на приобщаващото образование в София):

„Вменяването на чувство за вина, че някое дете има симптоми на настинка може да доведе до доста по-сериозни последици. Когато става дума за деца със специални потребности пък съвсем го считам за неприемливо и дори опасно. Как така на сила дете от аутистичния спектър например ще бъде сложено принудително в изолатор тип бутка да изчаква родителите си? Необходимо е тази мярка сериозно да се обмисли още повече, че в градски условия децата общуват съвсем свободно в момента„, пише той в публикация във Facebook.

Препоръките на МОН съдържат специален раздел за „поддържане на добър психоклимат и намаляване на ситуациите на напрежение, стрес и дезинформация“. В него се посочва следното:

„Правилата, които ще въведе всяко училище, трябва първо да бъдат приети от колектива на съответното училище. Ето защо всеки от колектива трябва да участва в обсъждането на тези правила, за да разбере и да приеме своите задължения и да осъзнае необходимостта от спазването им.

Одобрените от екипа на училището правила следва да бъдат представени на родителите и по подходящ начин на учениците“. 

От МОН изискват правилата да бъдат отворени и променяни „винаги когато бъде оценена необходимостта от това, но всяка промяна да бъде представяна на колектива и на семействата“.