Начало Култура Нека живият пламък на родолюбието грее в сърцата на всички българи

Нека живият пламък на родолюбието грее в сърцата на всички българи

СПОДЕЛИ

IMG_3508

В ранната съботна утрин на 16 април в Панагюрище стартира Националният фестивал за млади изпълнители на българска патриотична песен „Родолюбие”, който се провежда в два поредни дни.

Преди официалното откриване на празника, се състоя традиционното празнично шествие, водено от мажоретен състав при ОДК и Духов оркестър „Делчо Радивчев” при НЧ „Виделина”.

IMG_3418

IMG_3425

Шествието премина през централния площад „20 април” и се отправи към Вечния огън на Мемориален комплекс „Априлци”. Там общинското ръководство и участници във фестивал поднесоха цветя и отдадоха почит на героите от Априлската епопея с едноминутно мълчание.

IMG_3452

IMG_3444

Официалното откриване се състоя в голямата зала на Театър Дом – паметник от патрона на фестивала – кметът на Панагюрище Никола Белишки. Той изрази гордостта си, че за дванадесети път на панагюрска сцена ще звучат патриотични песни, изпълнени от младите таланти на България и пожела пламъкът на родолюбието да грее в сърцата на всички българи.

Мотото на фестивала е от стихотворението на Иван Вазов „Татковина” – „Всичко българско и родно любя, тача и милея”, но негов химн си остава „Българийо, обичам те”, с чието изпълнение малката Стивъни Джунова вдигна публиката на крака.

С последвалите изпълнения на ученици от ОУ „20 април“ и Мажоретен състав „Елинор”, духът на българските традиции зарази всички присъстващи.

Тазгодишният състав на журито включва: Хайгашод Агасян, Светослав Лобошки и Дочка Кацарева.

Паралелно с  професионалното жури, изпълненията на участниците се оценяват и от детско жури в състав: Рая Шентова, Екатерина Предьова и Александра Немигенчева.

IMG_3497