Начало Общество Нено Иванов: Присъствието ми на Pyronale е безценен опит и невероятна школовка

Нено Иванов: Присъствието ми на Pyronale е безценен опит и невероятна школовка

СПОДЕЛИ

Нено Иванов от панагюрската фирма “Огнена хризантема” бе част от отбора на Русия „Орион Арт“ по време на ежегодния конкурс за най-добро пиротехническо шоу  „Пиронале“, който се проведе за поредна година в Берлин.

Поканата за участие панагюрецът получил от „Орион Арт“ – една от водещите руски компании в областта на мултимедийните ,пиротехнически и лазерни представления. Така Нено Иванов заминава за столицата на Германия, за да вземе участие в най-мащабното за Европа състезание с фойерверки.  Самото състезание се провежда в два дни, но бяха нужни две седмици, за да се подготвим, разказва Нено.

Подготовката

Представителите на „Орион Арт“ пристигат в Берлин и на място поръчват материалите, които ще са им нужни. И започва здравата работа. „Работехме от 9 сутринта, до 1-2-3 нощес. Докато приключим със задачите за деня. Въпреки целия къртовски труд, се чувствах много зареден. Чисто физически бях уморен, но пък имах възможността да работя в страхотен екип, ръководен от Вячеслав Машченко , с главен пиродизайнер Татяна Савинова , разказва Нено. Почивките били в паузите, докато чакали да пристигнат материали.

Рекламата

на състезанието била буквално навсякъде из Берлин. Този факт Нено Иванов установил покрай „своенравната“ автомобилна навигация на един от колегите си – Йорг Удо Пфайфър, благодарение на която всяка вечер стигали до хотела си по различен маршрут. В един такъв момент, когато се озовахме в малка уличка без изход някъде из кварталите на огромния Берлин, с учудване забелязахме реклама на „Пиронале 2014“, с усмивка разказва Нено.

p7

Мащабите

на състезанието са наистина огромни. Самият факт, че се провежда на Olympiastadion в Берлин, който е вторият по големина в страната след „Сигнал Идуна Парк“ в Дортмунд, е достатъчно красноречив. С капацитет от 76 000 места Olympiastadion е  оборудван е с най-нови технологии, разполага с 113 ВИП места, ресторанти и 630 подземни парко-места. Зареждахме бомбичките по определената за целта площ със специална кола, разказва Нено. Всяко едно изделие си има номер и позиция, където трябва да бъде поставено, обяснява той. Но за да добиете точна представа за какви мащаби става дума, ще поясним, че по време на състезанието „Орион Арт“ са изстреляли 7 000 сингълшота, 360 триинчови, 340 четириинчови, 200 петинчови и 150 шестинчови бомбички. Всяка една от тях е трябвало да бъде етикетирана и поставена на точното място. И това е само част от подготовката.

Състезанието

се провежда в два дни. Участват шест отбора, разделени на 2 групи по трима представители. Състезателната програма започва със свободен стил. След подгряването следва 19-минутно шоу. Победителите се избират на базата на цялостно представяне, оригиналност и комбинация от звук и светлина.

Журито се състои от специалисти и публични фигури. Част от тазгодишното жури е вокалът на „Скорпионс“ – Клаус Майне. Има строго определен регламент за броя на бомбичките, само за сингълшотовете няма ограничение. Още в самото начало си пролича, че Италианците ще са номер едно, разказва Нено. И действително – Италия печели първото място в „Пиронале 2014“. Отборът на Нено Иванов – „Орион Арт“ е със сребърен медал.

p9
Екипът на „Орион Арт“
image-20
След голямото гърмене :)
p11
Наградата за второ място

Излишно е да споменаваме, че цялостната организация на състезанието е изключително добра. Сцена, групи, диджеи. И над 60 000 души публика, която в рамките на два дни се потапя в магията на пирошоуто. Една магия, случваща се за минути,  зад която стоят стотици часове труд. Но и много вдъхновение и фантазия.

Този проект и моето присъствие там е един безценен опит и една невероятна школовка – категоричен е Нено Иванов.