Начало Здраве Неваксинираните няма да имат достъп до „Омикрон“ ваксините срещу COVID-19

Неваксинираните няма да имат достъп до „Омикрон“ ваксините срещу COVID-19

СПОДЕЛИ

Неваксинираните срещу COVID-19 няма да могат да си поставят адаптирани ваксини срещу „Омикрон“ варианта, съобщи Европейската агенция за лекарствата (ЕМА) и европейската здравна агенция (ECDC) в съвместно изявление.

Причината е, че двата препарата, които се очаква да се появят през септември, са одобрени в Европа само като подсилващи дози за вече ваксинирани срещу COVID-19 и не могат да се използват за първоначална ваксинация срещу инфекцията, съобщава „Дневник„.

В изявлението на двете агенции, една от които е лекарственият регулатор, се казва, че засега няма планове за разширяване на разрешителните за употреба на „Омикрон“ ваксините, така че те да се използват и за първоначална ваксинация срещу коронавирусната инфекция.

На 1 септември две нови ваксини, произведени от „Модерна“ и „Пфайзер“/“Бионтех“, насочени към борба с инфекциите, причинени от „Омикрон“ варианта, получиха разрешение за употреба в Европа. ЕС има договори с производителите за доставки на няколко милиона дози през следващите два месеца, като се очаква те да са налични в някои европейски държави още в близките дни.

Междувременно Европейската комисия призова здравните власти в 27-те държави от ЕС да започнат нови ваксинационни кампании, за да подготвят населението си за очакваната със спадането на температурите нова вълна от COVID-19. Досегашният опит показва, че тя вероятно ще бъде видима в повечето държави през октомври, достигайки пик към края на годината.

Европейската комисия съветва здравните власти да се съсредоточат върху неваксинираните още хора, както и към тези без първи бустер, за да подобрят общия имунитет на населението и да ограничат разпространението на вируса.
„Ваксините, базирани на оригиналния щам, все още осигуряват защита от тежко заболяване и трябва да бъдат използвани, в случай че все още не са налични адаптирани ваксини“, се казва в изявлението на здравните агенции на ЕС.

По данни на европейската здравна агенция в ЕС неваксинирани са 14% от населението над 18 г., а 35.5% са без поставен бустер.

В България положението е по-различно. Запазвайки последното място по ваксинация в ЕС още от появата на ваксините в края на 2020 г., България все още не е успяла да имунизира срещу COVID-19 дори един от трима свои граждани, задържайки ниво от 29.9% на завършилите първоначалния курс на ваксинация 21 месеца след появата на ваксините в ЕС. С поставен бустер са 11.5%, а ваксинираните с втори бустер са едва 0.8%. Неваксинираните български граждани са 70%.

Еврокомисията подчертава, че ваксинирането на хората без имунизация срещу коронавируса е „особено важно за групите с висок риск от тежко протичане на инфекцията и за държавите с по-ниски нива на ваксинация“.

Посочва се, че трябва да се увеличи процентът на ваксинирани деца и младежи, които въпреки често безсимптомното протичане са опасни за рисковите групи и увеличават вероятността от появата на нови варианти, увеличавайки разпространението на вируса.

Тежко протичане не е непознато и сред децата, а дългият COVID (продължаващи симптоми месеци след изчезването на вируса) не е за подценяване, предупреждават от Брюксел.

Случаите на COVID-19 в Европа са се утроили между началото на юни и средата на юли в първата истинска лятна вълна от появата на заболяването. Оттогава броят на активните случаи намалява, но остава висок, особено сред хората над 65 г., при които има значително увеличаване на хоспитализациите и необходимостта от интензивно лечение.

Над 2300 души продължават да умират от COVID-19 в Европа всяка седмица.