Начало Общество НЕВЕРОЯТНО, НО ФАКТ: БОНЧЕВЦИ БЯХА В МЕКАТА НА НАУКАТА

НЕВЕРОЯТНО, НО ФАКТ: БОНЧЕВЦИ БЯХА В МЕКАТА НА НАУКАТА

80
0
СПОДЕЛИ

11 ученици от СОУ „Нешо Бончев”, водени от учителката си Теменужка Хаинова, посетиха най-модерната и голяма физична лаборатория в света ЦЕРН.

CERN

Европейската организация за ядрени изследвания“ (ЦEРН) е най-голямата в света лаборатория по физика на елементарните частици. Известен е и като Европейски Център за ядрени изследвания, а абревиатурата CERN идва от френски език Conseil Europeen pour la Recherche Nucleaire (Европейски съвет за ядрени изследвания).

Със сигурност може да се каже, че г-жа Теменужка Хаинова – учителка по химия и физика в СОУ “Нешо Бончев”” и посланик на ЦЕРН в България, осъществи една своя надежда и постигна целта си – да успеее да заведе в ЦЕРН своите най-добри ученици, за да се докоснат до голямата наука и да се стремят да станат част от нея.

Тази мечта стана реалност в периода от 2 до 10 юли т. г., а нашите момичета и момчета бяха включени в сборна група ученици от България – Варна, Хасково, Пловдив и София, която  посети Центъра за ядрени изследвания, намиращ се в Швейцария, близо до Женева, на границата с Франция.

Всичко това стана възможно, след като от ЦЕРН одобриха създаването и състава на групата за посещение. Преди това г-жа Хаинова подава необходимите документи по международна програма за ученически визити. Положителният отговор идва и групата е сформирана. Няколко критерия определят избора на учениците. Сред тях са: интерес към природните науки, участия и отлично представяне в олимпиади по физика и астрономия, владеене на английски език, отличен успех. Г-жа Теменужка Хаинова е определена за посланик на ЦЕРН в България след получен сертификат за квалификация. Нека припомним, че заедно с г-жа Рада Семова, също учител по физика в СОУ „Нешо Бончев”, тя спечели и бе на обучение в ЦЕРН през миналото лято.

Целите на посещението в ЦЕРН са свързани главно със създаване на интерес към природните науки и по специално към физиката на елементарните частици, учениците да се докоснат до тази магия, да се запознаят с велики физици и да усетят тръпката от срещата с науката.

В програмата бе включено и обучение, по време на което бончевци чуха лекции за създаването и дейността на ЦЕРН, запознаха се с различните ускорители на частици, разгледаха командния център и участваха в лабораторни упражнения и експерименти.

Средношколците имаха уникалната възможност да се докоснат до най-съвременните технологии. Най-голямо впечатление на бончевци направи залата, в която в реално време се регистрират частици от детектора АМS. Съоръжението е монтирано на международната космическа станция. Турът в ЦЕРН включи и оглед на първия ускорител, който заработва през 60-те години, както и запозанване с главното управление на компютърния център и на всички ускорители.

Учениците изслушаха с голям интерес лекция за работата на Големия адронен колайдер. Учените от Центъра им обясниха и как точно са намерили „Божествената частица“, по-известна като Хигс бозона. Много емоции за тях предизвика лабораторното упражнение за изработване на детектор за елементарни частицил

Посещението в ЦЕРН за тях е като сбъдната мечта и вълнуващо, невероятно преживяване, което се помни за цял живот. Затова се почувстваха късметлии.

Пътуването до Швейцария премина през териториите на 9 държави: Сърбия, Хърватия, Словения, Австрия, Швейцария, Лихтенщайн, Германия, Франция и Италия. Освен официалното посещение в ЦЕРН програмата включваше и много интересни градове със забележителности. Средношколците посетиха Инсбрук и музея “Кристалният свят на Сваровски”, Анси във Франция, Берн и къщата на Айнщайн, в която създава Теорията на относителността. Дъхът им секна от швейцарските върхове и езера, насладиха се на местния шоколад (изненадващо, кравите не били лилави). Възхитиха се на средновековния замък Шийон, поклониха се на статуята на Чарли Чаплин във Веве и пяха с Фреди Меркюри в Монтрьо. Беседваха в Двореца на нациите в Женева и се разходиха из романтичната Венеция.

Със сигурност за нашите тийнейджъри пътуването ще остави ярка следа и много нови приятелства, а  срещата с ЦЕРН ще бъде един от онези мигове с много удивителни, които спират дъха и не се забравят никога. Пристъпването в света на голямата наука, казват те, е като отварянето на една нова врата към невероятното и необятното. Това дава криле на въображението, а то, както твърди самият Айнщайн, е по-важно от знанието.

За групата от ЦЕРН: Радина Костадинова и Ивана Бобекова