Начало Общество Никола Белишки: Днес имаме нужда от ново Възраждане, защото днес робството е...

Никола Белишки: Днес имаме нужда от ново Възраждане, защото днес робството е вътре в нас – нарича се нихилизъм, нарича се омраза, нарича се апатия

СПОДЕЛИ

IMG_0058

Панагюрище отбеляза 141-та годишнината от Априлското въстание през 1876 година с поредица от събития. Кулминацията на честванията се състоя на 1 май, на централния площад „20 април“, където се събраха стотици жители и гости на столицата на 4-ти революционен окръг, за да почетат паметта на загиналите в Априлската епопея.

IMG_0019

Честването започна с посрещане на главното знаме на Априлското въстание и изнасяне гирлянда на славата.  Официален гост на националния митинг-заря беше президентът Румен Радев, който отдаде почит пред националното знаме, обходи и поздрави четирите представителни роти от Четвърти артилерийски полк в Асеновград.

IMG_0050

На площада присъстваха още народни представители, висши военни, кметове, общественици и духовници.

„Днес, 141 години по-късно, тук, в Панагюрище, за свободата не се шепне. Тук за свободата отново се пее. Тук тази свещена дума „свобода“ има своето значение, своя смисъл и живот“, заяви в традиционното си слово кметът на Община Панагюрище Никола Белишки.

„Жалко, че и днес след тези ясни думи и послания от онзи Април, те все още са обект  на псевдоинтелектуална дискусия и политическа акробатика. Жалка е и дискусията имало ли е или не робство. Жалки твърденията – свободата ни, подарена от Изток или благословена от Запад е.

Тук в Панагюрище, за нас панагюрци, Изток и Запад не значат. Тук в Панагюрище слънцето изгрява над онзи хълм-жертвеник – Маньово бърдо, нашата Голгота и залязва там – над святото Оборище, където възкръсна българската държавност“, каза още панагюрският кмет и завърши речта си, че „Днес ние крещящо имаме нужда от ново Възраждане, от Възкресение. Защото днес робството е вътре в нас – нарича се нихилизъм, нарича се омраза, нарича се апатия. Днес нашата битка е духовна, защото имаме територия и държава, а губим цели поколения. Имаме свобода и мир, а нямаме единение. Липсва ни градивност, липсва ни позитивизъм. И днес най-много ни липсва онази спойка, оня български Дух, който от население ни превръща в Народ.

И днес ние трябва да имаме Вяра – Вяра в себе си и Вяра в другите до нас, Вяра в бъдещето. Днес ние трябва да повярваме в силата на българския род сам да сътворява и да отстоява бъднините си.

И с малки крачки, и с „левски скоци“ да вървим напред! И нагоре! И с ясната цел – единна и силна България!“

Държавният глава също произнесе слово.

„Панагюрци бързо вземат съдбата си в свои ръце. Само за час Панагюрище вече ликува от свободата си. Будят се Тракия, Родопите, Балканът. Тази българска пролет ще трае само няколко дни и само в няколко селища, но тя ще промени съдбата на България завинаги“, посочи Радев.

Той подчерта, че след Априлското въстание не остават паметници на военни победи, а остават костници. По думите му това е въстание на осъзнатата саможертва в името на свободата, обречен бунт на селяни, даскали, занаятчии и попове.

„Тези луди глави са вдъхновение на нова България. Оттогава е изминал повече от век, делят ни няколко войни, възходи и катастрофи, несбъднати идеали, но никое поколение българи не се отрече от тези мъченици на свободата“, каза още президентът и допълни: „Априлското въстание е нашата непреходна митология за чистите духом, които с черешови топчета будеха духа на Европа и Русия. Поклон и вечна памет на героите от април 1876. Да живее България!“

След словото на президента Радев започна същинската заря-проверка. Бяха прочетени имената на героите от Априлското въстание и бе поднесен Гирлянд на славата пред Вечния огън. Паметта на загиналите в Априлското въстание бе
почетена с едноминутно мълчание, под звуците на траурния марш. Последва химнът на Република България. Прекрасната заря в небето над площад „20-ти април“ бе кулминацията на тържественото отбелязване на 141-та годишнината от Априлското въстание.

IMG_0101 IMG_0099 IMG_0012 IMG_0173 IMG_0200

СНИМКИ ОТ Тържествен митинг-заря