Начало Общество Никола Белишки пред БНР: „Нямаме конфликт с Дядо Николай“

Никола Белишки пред БНР: „Нямаме конфликт с Дядо Николай“

СПОДЕЛИ

Снимка: PIA-NEWS
Снимка: PIA-NEWS
Кметът на общината Никола Белишки изрази позицията си по повод писмото на Пловдивския митрополит Николай по повод предстоящите чествания на 140-та годишнина от Априлското въстание. Нямаме конфликт с Дядо Николай. Това заяви днес сутринта градоначалникът пред Българското национално радио. Ето и материалът на националната медия:

„Конфликт и неудобство писмото не може да се каже, че създава, но то не е официално входирано в нашата администрация. Там обаче се казва, че празникът се измества. Ние не изместваме празника. Това, което трябва да е ясно на всички, е че празникът винаги е бил празнуван, поне в близките 40 години назад, винаги на 1 май вечерта.Това заяви кметът на Панагюрище Никола Белишки.

В писмото си дядо Николай казва, че денят, в който се отбелязва годишнината, е традиционно на 2 май. И дава пример – 20 април плюс 13 дни по новия календар. Наскоро обаче течеше дебат в общественото пространство, че събитията, които са се случвали през 19 в. към тях не се прибавят 13 дни, а 12. А това вече е друг разговор – денят е този – 1 май и ние не го местим. Той е заложен в Наредбата на Общински съвет Панагюрище за почетните звания и там е казано: 1 май – тържествена заря – проверка, 2 май – празненства на местността Оборище. Явно хората, които са информирали дядо Николай, не са се поинтересували как вървят нещата, защото тази възстановка, която се прави, протича в рамките на 40 до 50 минути и винаги времето и часовете на провеждане са били съгласувани с Църквата.Такова нещо като затваряне на църквата няма, никога не се е случвало, прави се в следобедните часове – след 16 ч. И няма никакъв конфликт. Белишки припомни, че през 2005 г. е имало същото съвпадение – Великден е съвпаднал с 1 май и тогава Църквата не е реагирала. Въпросът е на диалог, който предстои и кметът не може да промени еднолично датата. Ако се стигне до преместване на датата обаче,тряба ва се има предвид, че подготовката е започната още през 2015 г., има създаден Национален инициативен комитет и Белишки, като председател на Сдружението на възрожденските градове в България подчерта, че желанието на всички е било всеки един от градовете, които ще отбележат 140-годишнина от Априлското въстание да представят програмата си, за да се види, че няма застъпване на мероприятията няма. Той уточни, че и протоколът изисква изисква поканите към висшите държавни институции да бъдат отправени 45 дни предварително. Въпросът е на диалог и решение от колективния орган, с който ще се съобразя като управленец, заяви Никола Белишки. Той подчерта, че има и друг съществен момент в писмото, с който той не е съгласен. Негово Високо Преосвещенство заявява в писмото, че разликата между двата празника е в мотивите. Предците ни – участници в Априлското въстание са действали по политически подбуди. Дори по информация на сайта „Двери на православието“,който е под благословията на Светия Синод и там се изказват историци, богослови, се казва, че над 200 свещеника са участвали и то пряко пряко в Априлското въстание и някои от тях са дали живота си за това.

Двата празника е възможно да се съвместят, заяви Белишки. Когато взимаме решение, трябва да предвидим максимално обществените нагласи и да имаме предвид, че когато човек празнува, той се сеща и за тези, които са му най-близките и с начина, по който са изживели живота си, са допринесли днес да имаме това бъдеще. Това, което е станало през 1876 г. по никакъв начин не е работило против вярата и не е засенчва значението и на Възкресение Христово, и на светата Църква. Противоречия няма и излишно се заражда напрежение в медиите. Не искам да влизам в задочен диалог с Негово Високо Преосвещенство и съм уверен, че ще намерим начин да решим този конфликт, който е въпрос на разговори, а не конфликт. Ще намерим начин да отбележим и празника и почитта към предците ни подобаващо, без да си пречат един на друг.“

3 КОМЕНТАРА

    • „Няма лоши Управници! Има лоши Съветници и некомпетентни Ласкатели!“
      Когато Човек изказва Твърдение, следва да се позове на Аргументи! От къде произлиза твърдението – „….се прибавят 12 дни“?
      Българската православна църква на 20.12.1968 година в летоизчислението си е приела Новоюлианският Календар (изправен юлиански календар). Този календар e модификация на юлианския календар, разработена в началото на 20 век от сръбския астроном, професор по математика и небесна механика на Белградския университет Милутин Миланкович. Особеност на новоюлианския календар е, че до 2800 година съвпада с григорианския календар.
      Григорианската „поправка“ от 10 дни през 16-ти и 17-ти век, през 18-ти век е 11 дни, през 19-ти век е 12 дни и през 20 век – 13 дни.
      Често допускана грешка е да бъде споменаван Григорианския календар като използван в коя да е от Православните църкви, тъй като посоченият календар е осъден на Константинополския църковен събор от 1583 година и забранен за използване от православните с Църковна цел. /вж.“Реформа календаря и пасхалии: история и современность“/




      0



      0
  1. ОТНОСНО: “Нямаме конфликт с Дядо Николай”
    Българската православна църква на 20.12.1968 година в летоизчислението си е приела Новоюлианският Календар (изправен юлиански календар). Този календар e модификация на юлианския календар, разработена в началото на 20 век от сръбския астроном, професор по математика и небесна механика на Белградския университет Милутин Миланкович. Особеност на новоюлианския календар е, че до 2800 година съвпада с григорианския календар.
    Григорианската „поправка“ от 10 дни през 16-ти и 17-ти век, през 18-ти век е 11 дни, през 19-ти век е 12 дни и през 20 век – 13 дни.
    Г-н Белишки, следва да приеме доводите на отец Николай, т.е. в интерес на точността, следва да се приеме, че датата за честването на 140 години от Априлската епопея следва да се приеме – 02.05.2016 г.
    Панагюрци помнят, че в чест на Априлското въстание, панагюрци почиваха три дни – 1, 2 и 3 май. (Първи май, посветен на МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА ТРУДА; Втори май – честване на годишнина от Априлската епопея и Трети май – посветен на СъБРАНИЕТО НА ОБОРИЩЕ). Говореше се, че втори май ще стане Национален Празник, но вместо това, честването на Априлската епопея се измести на първи май.




    0



    0