Начало Общество Никола Белишки пред БНТ: Ако търсех политическа кариера, сигурно нямаше да кажа...

Никола Белишки пред БНТ: Ако търсех политическа кариера, сигурно нямаше да кажа тези думи

СПОДЕЛИ
Снимка: PIA-NEWS
Снимка: PIA-NEWS
Снимка: PIA-NEWS

Ако търсех политическа кариера и популярност, сигурно нямаше да кажа тези думи. Това заяви в кметът на Панагюрище Никола Белишки пред БНТ в репортаж, излъчен преди малко в сутрешния блок „Денят започва“. Той отново подчерта, че за панагюрци няма синоним на турското робство и посъветва екипът на националната телевизия да види кръвта по стените на Дудековата къща. Журналистите последваха съвета му и наистина заснеха неизличимите кървави петна, останали от съсичането на бележития панагюрец Петър Дудеков при потушаването на въстанието. В репортажа бяха показани и част от тленните останки на загиналите мъченици, които се пазят в храма на църквата „Свето Въведение Богородично“. Трябва да пазим спомена за Април 1876 година, но днес е нужно да има любов между хората, заяви пред екипа на БНТ архиерейският наместник отец Атанас Манолов. В предаването бе съобщено, че трагичните събития нямат връзка със сегашното отношение към съседите от Турция. Две от училищата са в много добри отношения с ученици и преподаватели от южната ни съседка, а образователният обмен е допринесло за създаването на много приятелства, съобщиха от телевизията.

5 КОМЕНТАРА

  1. Браво кмете и не трябва да имаме в парламента турци че да билисме под турско робство 500 години това нетрябва да се забраея от нас синоветени трябва да знаят историята на нашия народ и да се гордеят че са българи че са потомци на истрадал но уважаващ себеси народ




    0



    0
  2. Нямаше да правя коментар, но думите на г-н Белишки – „…Ако търсех политическа кариера, сигурно нямаше да кажа тези думи…“ ме заинтригуваха. Политиката, е наука включваща в себе си и дисциплината „История“.Тя е предназначена за грамотни политици, които да материализират изучаваното в нея. Науката, не е за да знаеш, а да можеш да реализираш наученото. В дискусията на първомайската реч на кмета – инж. Белишки, бе пропуснато да се отправи въпроса – Защо казаните думи, не бяха изказани в началото на кметският мандат?. Но по-добре късно отколкото никога. Масовите убийци по време на Априлското въстание са били башибузуците, крадците и бандитите изповядащи исляма и считащи се за правоверни. Нима сега няма в страната мутри (башибузуци) крадци и бандити?. Турция по времето на Априлското въстание е била в политическа криза. Във наше време, новите башибузуци вилнеят в условията на бездържавност и неграмотни политици – резултат на налична икономическа, политическа и духовна криза. Как българинът е готов да се представи в утрешният ден за да отстраним всякакъв вид башибузущина – това е въпросът, който следва да бъде решен. Лично благодаря на г-н Белишки за казаните на място остри но точни думи и нека те да бъдат началото за решаването на съвременният въпрос обединяващ българската нация.




    0



    0