Начало Интервюта Никола Белишки: През изминалите три мандата Панагюрище е в Топ 10 на...

Никола Белишки: През изминалите три мандата Панагюрище е в Топ 10 на страната по финансова стабилност сред 265 общини

СПОДЕЛИ
кандидатира

Гн Белишкиза какво не Ви стигна мандатът?

Ще видите в програмата ни за управление за следващия мандат за какво не ни е стигнал този, но то е същото като в житейски план. Времето никога не стига за всичко, което искаш да направиш. Завършването на едно нещо води след себе си започването на няколко нови неща. Това е процес, а не работа „на парче” с времеви хоризонт – четири години. Важно е да има визия, концепция, път и ресурси, с които да реализираме проектите.  А често проектите надхвърлят рамките на един мандат. Такъв проект е например този с ремонта на довеждащия водопровод. Това е едно изключително мащабно и скъпо начинание, по което не сме спрели да работим през всичките изминали години и предстои да работим. Ето, и в момента сме обявили процедура по избор на изпълнител за поредния участък, който предстои да подменим, за да гарантираме нормално водоснабдяване на града и всички села, разположени на юг от града. Проблемът с водоснабдяването е един от основните за общината. Такива предстоящи за реализиране проекти са и тези за подмяна и изграждане на водоснабдителна и канализационна мрежа по селата. Проект, по който сме работили през настоящия мандат и предстои да работим и в следващия е този за разширяване на градския парк. Също, този за изграждане на нова клетка на регионалното депо. И много, много други, не само в инфраструктурата, а и в областта на култура, образование, социални дейности, екология, сигурност и т.н.

 Какво беше поразлично в този управленски мандат?

Време на COVID, война, инфлация, икономическа, политическа и институционална криза, в което общините бяха оставени да се оправят както могат, като липсващата държава в своята  управленска неадекватност разтоварваше собствените си отговорности и задължения, вменявайки ги на  общинските администрации, разбира се без да ги обезпечи финансово, кадрово, а често – дори и нормативно.

 С реализацията на кой проект бихте искали да Ви запомнят като кмет на общината?

Това звучи като въпрос на сбогуване, в рамките на шегата – твърде млад съм да умирам или да се пенсионирам.

Хората са различни и имат различни потребности и проблеми. Всеки ще запомни това, което е направено, за да се реши негов проблем или да се удовлетворят потребности, които е имал, ще запомни това което го е зарадвало, улеснило, помогнало му е. Различно е за всеки човек.

 Има ли нещоза което да изпитвате неудобство или откровено се срамувате от избирателите си?

Не смятам, че има от какво да изпитвам неудобство и да се срамувам в работата си. През изминалите три мандата общината ни е в Топ 10 на страната по финансова стабилност сред 265 общини, нямаме неразплатени задължения, нито изтеглени кредити. В предходния програмен период на финансиране по европейските фондове община Панагюрище е на 9-то място в страната и на 1-во място в областта по усвоени средства на глава от населението. Освен това, резултатите от извършените многобройни проверки на компетентните институции доказват само едно – разумно, целесъобразно и законосъобразно изразходване на публичните средства. Това – без да съм юрист и финансист. Благодаря на екипа си – зам.кмет, съветници, администрация, знам колко недооценен е трудът им.

 Какво загубихте в личен план за последните четири години?

Много неща, но те са в личен план, т.е. лични. Не мисля, че тук и сега е мястото да ги коментирам. Няма да се правя на жертва.

Все още ли е престижно да бъдеш кмет на община?

Това е работа. Престижът идва когато си вършиш работата качествено. Това важи за всички, които работят, не само за кметовете.

Източник: zname.info