Начало Местна власт Никола Белишки: В Панагюрище има проблем със завърналите се от чужбина

Никола Белишки: В Панагюрище има проблем със завърналите се от чужбина

13942
0
СПОДЕЛИ

От днес в Панагюрище се въвежда вечерен час. Около 10 процента  от хората са недобросъвестни, недисципилнирани и нарушават препоръчаните мерки, обясни мотивите си затова кметът Никола Белишки в интервю за БНР.

В града  няма заразен с коронавирус, но проблем за местната власт  има със завърналите се от чужбина, от рискови държави с коронавирус заяви  Белишки обясни, че получават информация за завърналите се от РЗИ около 5 -6 дни след завръщането им, когато вече почти половината карантина е изтекла.  И това поставя въпроса със спазването и контролирането на карантината.

Има и друг проблем, че някои  от завръщащите се от чужбина нямат личен лекар и няма кой да  следи състоянието им. 

Мерките трябва да се спазват от всички, а не както тук има случай, в градината на люлките, по цял ден има деца от един друг етнос. 

Това са и мотивите в Панагюрище да се въведе вечерен час.  Смятам, че хората ще ме разберат. Имам предвид и коментарите, които се появиха в социалните мрежи, минути след като  заповедта беше публикувана. Говорих включително и с работодатели на по 150-200 души, които ми казаха, че вече са започнали да правят организация. Има разбиране, няма напрежение. 

От днес в Панагюрище се  забранява излизането на улиците на до  18 годишните  от 20.00 часа до 6.00 часа, като изключение се допуска по здравословни причини. За хората над 18 години вечерният час е от 21.00 часа до 6.00 часа, а изключения се допускат за тези, които работят, или по здравословни причини.  Забранен е и достъпът до детски и спортни площадки, до дворните пространства на детски градини и училища, и спортните бази.

В Панагюрище се прекратява  и използването на вендинг машини за продажбата на кафе, безалкохолни напитки и продукти.

Като цяло, панагюрци са отговорни и спазват препоръчителните мерки.

Мотивите ми за вечерния час са превантивни и са в подкрепа на голяма част от  общността, които си дават сметка за сериозността на положението и, че когато сме заедно и предпазвайки себе си, предпазваме и най-близките си.Тогава вече ще успеем и ще се справим и с това предизвикателство.