Начало Общество Нинова обяви победа на първа инстанция по делото с мобилните оператори

Нинова обяви победа на първа инстанция по делото с мобилните оператори

СПОДЕЛИ

Cпечелихме на първа инстанция делото с мобилните оператори, заяви на брифинг вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова.

„Административният съд – София град се произнесе по тяхна жалба срещу заповедта на Министерството на икономиката и индустрията, издадена в края на миналата година, с която се забранява повишаването на цените, а намеренията им за това са нелоялна търговска практика“, добави министърът,

„Мотивите на жалбоподателя, по-конкретно на „Теленор България“, са, че индексирането на цените по договорите с потребителите не представлява особено важен обществен интерес. Бихме искали да им кажем, че в момента повишаването на цените и натискът върху живота на хората е въпрос от най-висок обществен интерес за нас и съдът е признал тези наши мотиви, произнесъл се е по този въпрос със следното определение: „Оставя без уважение жалбата на „Теленор България“ за отмяна изцяло на предварителното изпълнение на заповедта на Министерството на икономиката и индустрията“, заяви Нинова.

Тя заяви, че това определение може да бъде обжалвано с частна жалба пред Върховния административен съд в 7-дневен срок. Нинова призова мобилните оператори да не увеличават цените докато текат делата срещу заповедта на министерството. „Повишаването на цените ще бъде незаконно заради заповедта, която издадохме в Министерството на икономиката и индустрията, нейното предварително изпълнение и признанието на съда в това определение, че тази заповед трябва да остане в сила с предварително изпълнение“, коментира тя.

Нинова каза още, че защитата на потребителите се превръща в цел номер едно на ведомството и на правителството.