Начало Култура Нонка Чардакова представи книгата си „Красотата на сезоните” (ВИДЕО)

Нонка Чардакова представи книгата си „Красотата на сезоните” (ВИДЕО)

99
0
СПОДЕЛИ

 Мария МАСЛЕВА

Нонка Чардакова

Днес в Общинска библиотека „Стоян Дринов” се състоя първата за 2016 година литературна среща. Тя бе с местния творец Нонка Чардакова, която представи книгата си „Красотата на сезоните“.

Нонка Чардакова е родена в село Попинци. По професия е учител. Включва се активно в обществения и културен живот на с. Попинци. Ръководила е състав за автентичен фолклор „Изворче”, завоювал чрез дейността си много награди от национален, регионален и общински мащаб. В продължение на 10 години е била председател на читалището, а сега е член на неговото ръководство. От дълги години е самодейка в театрален състав и в женска пивческа група.

Нонка Чардакова пише първото си стихотворение през юли 2002 година. То се казва „Изповед” и е посветено на починалия й съпруг. До момента има издадени шест стихосбирки и една книга с проза. Носител е на редица литературни награди.

Последната й книга се казва „Красотата на сезоните“. За нея авторката споделя: „Идеята да напиша тази книга бе лично моя, тъй като ние хората живеем в определена действителност. Докосваме се непрекъснато до природата и нейните закони, а това са сезоните, всичко което се случва с нас не е изолация от сезоните, то е в тях и ние сме в него. И така спонтанно и бурно се роди „Красотата на сезоните“. Книгата е в четири раздела. Започваме с ПРОЛЕТТА, разбира се – това е новото начало, всеки със своите надежди. Може ли цветята кокичета, минзухари, иглика, божури, лалета да цъфнат без топлината на пролетта? Не може. Затова пролетта е велик момент, както съм написала. ЛЯТОТО – в книгата са фиксирани мойте спомени за летните бригади, екскурзиите и за морето. И тук открехвам една малка вратичка, за преживяното от една девойка в разказа „Лятна нощ”. ЕСЕНТА – моят благодатен сезон. Първите белези на есента в разказа „Величието на багрите”. Есенните пейзажи и нещо по различно случило се в един есенен ден ще откриете в спомена „От мама свекървата”. ЗИМАТА – ти пак си тук, цялата си в бяло… Празниците – Коледа и Нова Година. Радостта на децата в разказа „Зимен ден” и участта на зайчетата и елените в „Зима приказка. В книгата ще прочетете и за изявите на моя любим състав „Изворче””.

Нонка Чардакова сподели, че следващата й книга е вече подготвена за печат. Тя ще бъде прозаична и ще носи заглавието „Откровения” и ако бъде класирана на конкурса за подпомагане на местни творци, ще бъде издадена още през следващия месец. Авторката също така има идея да напише историите на училището и читалището в село Попинци, както и детска стихосбирка.

На голяма част от текстовете на Нонка Чардакова, вече има написана музика и създадени песни. По неин текст са химновете на ОУ „Отец Паисий” с. Попинци и на местното читалище „Искра-1872“. Автор е и на народните песни „Гълъбче гука” и „Русанка, мома хубава”, изпълнявани от народната певица Донна Лулчева, която присъстваше на събитието и отправи музикален поздрав към присъстващите.

Нонка Чардакова се похвали, че скоро примата на българската естрада Лили Иванова ще запише песен по нейната творба „Не мога без теб”.

Литературната среща продължи с още няколко народни песни, изпълнени от Нонка Чардакова и местни самодейци, които изпълниха присъстващите с много положителни емоции.

На финала на срещата всеки желаещ можеше а си закупи книгата „Красотата на сезоните“ и да получи автограф лично от авторката.