Начало Култура Носителят на награда „Любородие“ – Георги Абдулов: Останах в Панагюрище и не...

Носителят на награда „Любородие“ – Георги Абдулов: Останах в Панагюрище и не сгреших

СПОДЕЛИ

Кметът на община Панагюрище Никола Белишки връчи тазгодишната награда за краеведска дейност "Любородие" на известния наш съгражданин Георги Абдулов. Церемонията по връчването се състоя в залата на Основно училище "Двайсти април" и бе включена в празничната програма на учебното заведение за отбелязване на патронния празник. С "бай Георги" се обърна към лауреата кметът в поздравителните си думи. Позволявам си това обръщение, защото този човек ме познава от дете, а аз знам какво е направил той за града през своя съзнателен живот, посочи градоначалникът. Освен здраве, той пожела на историка Георги Абдулов да продължи да работи, макар и като пенсионер за всички археологически обекти на територията на общината. На настоящия директор на музея пък – Атанас Шопов, пожела да продължат работата на ексдиректора Абдулов в местността Калето, която той извършвал с много любов и душа.
Роден съм в учителско семейство, в което учеха нас – децата, да обичаме родния си край и България, каза, развълнуван след получаването на награда Георги Абдулов. След като изучих се посветих изцяло на историята, защото смятах, че така ще съм най-полезен. Имах предложения да работя в други по-големи градове, но аз останах в Панагюрище и не сгреших, категорично заяви историкът. Така в работа за родния край минават 45 години. Абдулов не пропусна да отбележи приноса в изучаването на богатото историческо минало на Панагюрище и на своите колеги в Исторически музей. Те бяха моите приятели и постигахме всичко заедно. А зад успехите на музея стояха и ръководителите на града, независимо кои са били през годините, добави още носителят на наградата и призова гостите и най-вече учениците да продължат да градят и обичат родното Панагюрище. Мили думи на признателност отправи към Абдулов и директорката на ОУ"Двайсти април" Минка Ланджева.
След официалната част по награждаването, тя припомни всички успехи и  постижения през настоящата учебна година на талантливите и работливи ученици в местни, общински, областни и национални олимпиади и състезания, които се оказаха много по брой и сериозни по значимост. В нейното изложение бяха отбелязани и постиженията на учителите, както и тяхната сериозна работа за постигане на по-висока квалификация. Празнуващите учители и ученици бяха приветствани с вълнение от кмета Белишки. Моето "А и Бе" е започнало от тук. Дори и сега сред вас се чувствам като ученик, каза той. Бъдете живи и здрави и никога не преставайте да се трудите и да усвоявате онези области на знанието, които за нас може би ще си останат неоткрити, каза още кметът.
Напълно в патриотичния дух на вечерта, бе и продължението – състезание "Аз обичам България". В него участваха ученици, разделени в 4 отбора – "Опълченци", "Български лъвове", "Априлска детелина" и "България". Децата демонстрираха истинско познаване на историята и заслужиха аплодисментите на съучениците и учителите си.