Начало Общество Нова онлайн измама: Хакери атакуват чрез фалшиви имейли от името на aдвокати

Нова онлайн измама: Хакери атакуват чрез фалшиви имейли от името на aдвокати

СПОДЕЛИ

Хакери изпращат имейли с вирус от името на адвокати. Чрез вируса получават пълен достъп до информацията във вашия компютър, включително пароли за онлайн банкиране и номера на кредитни карти. Имейлите представлавят покани за изпълнение на несъществуващи парични задължения, подписани с имената на реално съществуващи адвокати, съобщава NOVA.

Както всяка вечер, в един от първите дни на новата година, Даниела проверява електронната си поща, където я очаква неприятна изненада.

Имате просрочено задължение. Трябва да се отвори файлът, който е прикачен. Останах малко учудена, защото когато човек има задължение, той трябва да бъде уведомен по законния ред – чрез писмо, изпратено по пощата, но такова нещо няма”, каза Даниела Панайотова.

Макар и за кратко, притеснението завладява Даниела. Тъй като живее в Германия от пет години, у нея се прокрадва съмнението, че може би, преди за замине е пропуснала да заплати нещо.

Все пак аз съм ползвала телефонни услуги в България, теглила съм кредит. Опитах да изпратя имейл на този, от който аз получих, от там ми се върна, че не е доставена пощата. Въпросното адвокатско дружество е във Варна”, добавя Даниела.