Начало Местна власт Нова система за морално и материално стимулиране на учителите в общината

Нова система за морално и материално стимулиране на учителите в общината

67
0
СПОДЕЛИ

pia- news_galina_matanowa

На редовната сесия в края на миналия месец общинските съветници приеха нова система за морално и материално стимулиране на учителите в община Панагюрище. „На няколко заседания на Съвета на директорите на училищата в общината обсъждахме различни становища на директорите, които те  изложиха пред нас, предвид, че същите са направили предварителни коментари в екипите, които управляват. Положихме усилия да разработим тази система достатъчно подробно” – докладва зам.-кметът по „Хуманитарни дейности” Галина Матанова.

В технологията на избора на Учител на годината голяма част от досегашните стъпки се запазват. Конкретните промени са свързани с определянето на комисия, която ще гласува всяка една кандидатура и ще подрежда класирането по образователна степен. Комисията ще се състои от шест члена:

–          председателя на Постоянната комисия по „Образование, култура, младежки дейности и спорт”

–           председателя на Синдиката на учителите в общината

–           зам.-кмета по „Хуманитарни дейности”

–           директора на дирекция „Образование, култура и социални дейности”

–          представител, който ще бъде излъчен от Съвета на директорите на училищата

–           представител на Общински младежки парламент

Всички членове на комисията ще представят определена организация, чийто глас ще се брои за един. Седмият глас ще бъде от електронното гласуване на сайта на общината.

Друга новост, която беше приета е, номинираният учител да не е носител на наградата през последните три години. Също така той ще трябва да попълва лична анкетна карта, в която ще самоопределя своя конкретен принос към професията и удовлетвореността си, която изпитва от работата си.

„Актуализираната система цели да намери най-обективната форма за избор на Учител на годината и в никакъв случай не казваме, че това е идеалната й форма. Отворени сме към мнения и предложения, с които да се намери най-правилната и обектива преценка  за определянето на носителя на тази благородна награда” – подчерта след гласуването зам.-кметът Галина Матанова.

Наградата ще се връчва по време на официалния концерт по повод  Деня на българската просвета и култура – 24 май и/или на официалния коктейл, който дава кметът на общината всяка година по повод празника.