Начало Политика Новият управител на БНБ ще бъде избран на извънредно заседание

Новият управител на БНБ ще бъде избран на извънредно заседание

28
0
СПОДЕЛИ
restorant

Източник: Симона Костасинова„OFF News“

1436787455_3_559x-

Кандидатите за поста са четирима – Бисер Манолов (Реформаторски блок), Димитър Радев (кандидат на ГЕРБ, подкрепен от РБ), Григорий Вазов (Патриотичен фронт) и Виктор Йоцов (АБВ). Един от тях ще поеме поста на гуверньор от Иван Искров, чийто мандат изтича и който е в оставка от 10 октомври. Този, които поеме ръководството на БНБ след Искров, ще трябва да върне доверието на гражданите към институцията, което беше сринато, след като КТБ фалира. Досегашният управител неведнъж беше обвиняван, че не си е свършил работата и не е видял проблемите, които се трупат в банката на Цветан Василев. Четиримата кандидати вече представиха своите виждания за управление и промени в БНБ. Това се случи на заседание на Комисията по бюджет и финанси миналата седмица.

Бисер Манолов е член на Управителния съвет на Фонда за гарантиране на влоговете. Той е и финансов експерт към „Движение България на гражданите“. Бил е член на Изпълнителния съвет на Международната асоциация на институциите за гарантиране на депозитите със седалище в Базел.

Димитър Радев е съветник в Международния валутен фонд, който отговаря за техническа помощ на държавите в криза при управлението на държавните финанси. Той е бил е зам.-министър на финансите на Димитър Костов, както и на Муравей Радев в правителството на Иван Костов. Напуска министерството при избирането на Милен Велчев.

Доц. Григорий Вазов е ректор на Висшето училище по застраховане и финанси. В периода между 1991-1994 г. е бил зам.-министър в министерството на промишлеността. Бил е член на СД на Международната банка за икономическо сътрудничество и на Международната инвестиционна банка. 8 г. е изпълнявал длъжността декан на Финансово – счетоводния факултет на УНСС.

Виктор Йоцов е бил главен икономист на БНБ и ръководител на дирекция „Икономически анализи“ на Централната банка. Той е бил и представител на България в Международния валутен фонд от 2003 г. до 2010 г. Икономистът е бил и съветник на шефа на фонда. Йоцов е работил и в Института за икономически изследвания към БАН. Също така е преподавател в Университета за национално и световно стопанство (УНСС).