Начало Култура Ново дарение обогати фонда на Исторически музей – Панагюрище

Ново дарение обогати фонда на Исторически музей – Панагюрище

СПОДЕЛИ
Все повече дарения получава Исторически музей – Панагюрище. Хората все по-често са готови да се разделят със скъпи за тях реликви, останали им спомен от техните предци. Те знаят, че в музея тези ценности ще бъдат съхранени, ще бъдат показвани на поколенията, ще запазят спомените и ще дадат важна информация за живота в миналото.
На 28 юли 2022 г. Нона Белишка от гр. Панагюрище дари на музея вещи и документи на нейните баба Лула Петрова Курташева и баща Стоян Николов Врагов. Нона Белишка сподели, че е взела решението да направи дарение, след като е разгледала експозицията за развитието на Панагюрската златарска школа и е впечатлена от красивите експонати.
Сред дарените вещи има женска плюшена дрешка, престилки и колан, носени от панагюрки в началото на XX век; сребърни обеци, изработени от панагюрските майстори – златари и сребърна монета, част от наниз.
Интерес представляват документите на Стоян Врагов за завършени степени на образование и курс за занаятчия в Допълнително промишлено занаятчийско училище, гр. Панагюрище, неговата Занаятчийско – ученическа книжка и песнопойка от 1913 г.
Главен уредник Ирина Ботева изрази благодарността на музея за решението на Нона Белишка да се раздели с ценни семейни реликви и да ги дари на институцията, която пази родовата памет. Нона Белишка получи Свидетелство за дарение, с което засвидетелстваме признателността си към дарителите на музея.