Начало Общество НСИ призна, че данните за растежа на БВП не са съвсем точни

НСИ призна, че данните за растежа на БВП не са съвсем точни

СПОДЕЛИ

Националният статистически институт призна в съобщение на своя сайт, че има разминаване в данните за брутния вътрешен продукт (БВП) в тримесечната статистика.

В петък от БСП поискаха оставката на премиера Бойко Борисов и правителството, заради манипулирани данни за растеж на икономиката ни. В декларация, прочетена от Румен Гечев в пленарна зала, бе предложено премиерът и министърът на финансите да “вземат по един мегафон и да отидат в градовете на България, а и в Брюксел и Барселона и да обявят как са манипулирали данните”. Според Гечев растежът реално е 0,8-0,9, а не 3,3-3,4 %, както отчита министъра на финансите Владислав Горанов.
 
НСИ съобщи нес, че на среща с представители на агенция „Митници“ са обсъждали данните за 2019 г. и, че „Експертите са категорични, че данните не са манипулирани и информацията е използвана добросъвестно.“
 
В съобщението се признава, че има разлики в данните за вноса в статистиката за БВП и се дават обяснения от къде идват те:
 
„Във връзка с новото съюзно митническо законодателство, от януари 2019 г. вносителите на определени борсови стоки, включително нефтопродукти, подават два вида митнически декларации – опростена и допълнителна. Разликата във времето на подаване на двете декларации е над месец (а понякога и повече), като НСИ използва само окончателните данни. Това означава, че внос, осъществен например в края на май, ще бъде отчетен статистически окончателно през юли.
 
 
За нуждите на статистиката, всеки месец НСИ изтегля данни от информационната система на Агенция „Митници“. Поради разминаването в графика на НСИ (изтеглянето се извършва до 28 дни след края на периода) с този на АМ, в тези масиви не се съдържат данните от допълнителните декларации. Данните за всички тримесечия се ревизират едва след края на годината. Това е и причината за разликите във вноса в тримесечната статистика за БВП.
 
Разработваните и публикувани от НСИ тримесечни оценки на БВП – експресни и регулярни, се основават на наличните към момента данни за отделните икономически сектори, балансирани между основните методи за оценка на показателя съгласно Регламент 549/2013 на ЕС.
 
 
Според Календара на НСИ за разпространение на резултатите от статистическите изследвания на 5 март ще бъдат публикувани предварителни данни за Брутен вътрешен продукт (БВП), а на 19 октомври ще бъдат публикувани ревизирани окончателни данни за 2019 година.
 
Агенция „Митници“ и Националният статистически институт ще обсъдят технологията на обмен на данните между двете институции, като целта е да се потърсят решения за оптимизиране на процеса.“