Начало Здраве Област Пазарджик в грипна епидемия

Област Пазарджик в грипна епидемия

СПОДЕЛИ

Обявяват и грипна ваканция от 19 до 23 януари

В Пазарджик е обявена грипна епидемия, обяви след заседание на Регионалния пандемичен комитет областният управител Стефан Мирев. На второто за седмицата заседание, предвид факта, че броят на заболелите от грип в областта прогресивно нараства, е взето решение да бъде обявена грипна епидемия. Регионалната здравна инспекция ще направи предписания за ограничителни мерки – ще бъдат спряни детските и женските консултации, ще бъдат прекратени имунизациите, за да не се събират здрави и болни деца на едно място, ще бъдат отложени и плановите операции. Пикът на грипа се очаква да бъде през следващата седмица, затова Регионалното управление на образованието ще отправи искане до министъра да бъдат преустановени учебните занятия в област Пазарджик от 19 до 23 януари, като на 23 ще има отново заседание на Регионалния пандемичен комитет, ще се направи анализ на обстановката и ще се реши дали грипната епидемия и преустановяването на учебните занятия за учениците да бъде удължено, уточни Мирев.

То препоръча да се избягват събиранията, възрастните хора да ограничат контактите си. Грип има всяка година и няма нищо извънредно, но хората не трябва да подценяват заболяването, не трябва да предприемат и самолечение и да са по-отговорни към здравето си.

Началникът на образователния инспекторат Валентина Кайтазова уточни, че според данните, получени в управлението тази сутрин отсъстващите ученици средно за областта са 29,73%. Най-ниска е в общините Батак – 16,34% и Сърница – 15,83%. Най-много са отсъстващите в общините Лесичово, Септември и Брацигово – над 30% от учениците. От началото на седмицата непосещаващите занятия са се увеличили средно с 9%, уточни Кайтазова. Тя призова по време на грипната ваканция родителите да упражняват строг контрол и ограничат събиранията на деца, за да се ограничи разпространението на болестта.

Пазарджишка Марица