Начало Общество Областният управител Иван Йорданов: Няма опасност за жителите на селата Цар Асен...

Областният управител Иван Йорданов: Няма опасност за жителите на селата Цар Асен и Росен заради изтичането на окислена вода в река Луда Яна

СПОДЕЛИ

Дружеството „Еко Медет“, което стопанисва водоема край пазарджишкото село Цар Асен, ще бъде глобено с 5 хиляди лева

ivan-yordanov

Направените проби на питейната вода от РЗИ Пазарджик показват, че концентрацията на метали е под допустимите стойности. Под нормите са стойностите за съдържание на метали и на водата в реката по данни на РИОСВ Пазарджик. Информацията бе изнесена от областния управител Иван Йорданов по време на брифинга след свиканата от него спешна среща с ръководителите на институции имащи отношение по проблема с изтеклите киселинни води в р. Луда Яна.
На срещата в областна администрация присъстваха зам. областните управители Диана Варникова и Юмер Хамза, ръководителите на РИОСВ, РЗИ, ОД ПБЗН, представители на Басейнова дирекция, кметовете на селата Цар Асен и Росен, представители на фирмата, която стопанисва проблемния водоем – „Еко Медет” ЕООД. Тя бе инициирана от областния управител Иван Йорданов с оглед предприемането на спешни мерки за отстраняване на възникналата авария.
На мястото на авариралия през миналата седмица агрегат вече са монтирани и работят нови помпи, но не е сигурно дали те ще бъдат достатъчни да понижат нивото на окислената вода в язовира под критичното. Ако това не се е случило до днес сутринта, там ще бъде закарано допълнително помпено оборудване от «Асарел Медет», за да се спре окончателно дренирането на замърсени води от язовира към р. Луда Яна.

За момента остава в сила препоръката на РЗИ Пазарджик жителите на двете села да не я ползват за пиене остава поне още два дни, когато ще излязат и последните химични и микробиологични изследвания.
Дружеството „Еко Медет“, което стопанисва водоема край пазарджишкото село Цар Асен, ще бъде глобено с 5 хиляди лева.