Начало Местна власт Областният управител: Kметовете на общини да сигнализират незабавно за некачествено почистване на...

Областният управител: Kметовете на общини да сигнализират незабавно за некачествено почистване на речните корита

СПОДЕЛИ

Следващото заседание на Областния съвет за развитие ще се проведе през м. юни, домакин ще бъде кметът на община Стрелча Стойно Чачов

Дейностите по почистване на речните корита извън границите на урбанизираните територии в област Пазарджик и координацията между всички институции участващи в този процес, бе основа тема на заседанието на Областния съвет за развитие, който се проведе вчера в община Велинград. Участие взеха народният представител Йордан Младенов, кметове на общини, председатели и представители на общинските съвети, представители на организации на работодателите и на синдикатите.
„Апелът ми към всички вас е да преустановите маркирането на дървесината ако смятате, че фирмата не извършва качествено почистване и да сигнализирате незабавно затова. Трябва да обединим усилията си като представители на институциите, защото това е процес, който засяга живота, здравето и имуществото на населението“, каза по време на заседанието областният управител. Стефан Мирев допълни, че в момента се извършва почистване на 16 участъци от речни корита извън границите на населените места, на територията на общините Пазарджик, Панагюрище, Пещера, Ракитово, Белово, Брацигово, Стрелча, Лесичово и Сърница. Продължават ежеседмичните проверки на почистените участъци от експерти от РИОСВ, Басейнова дирекция, РДГ и Областна администрация Пазарджик. За некачествено почистване на речните участъци има вече прекратени договори с фирми извършващи дейности в общините Стрелча и Белово.
 
Областният управител запозна накратко кметовете на общини с резултатите от извършена проверка на състоянието на язовирите в област Пазарджик. Общите пропуски за повечето язовири са свързани с липсата на пълна техническа документация за съоръжението, необходим ремонт на основните изпускатели, почистване на дървесната и храстова растителност зад язовирните стени. Връчени са протоколи на общините и концесионерите, в срок до м. април 2018г. всички предписания трябва да бъдат изпълнени.
 
По време на заседанието беше коментирана и инвестиционната програма на Областно пътно управление за 2018г. Предвижда се през текущата година да бъде извършено проектиране на кръгово кръстовище на пътя Пазарджик-Пловдив в района на с. Мало Конаре. Изготвя се и задание за проектиране на част от пътя Стрелча-Копривщица. Народният представител Йордан Младенов припомни пред членовете на съвета, че има уверението на министър Н. Нанков, през 2018г. да бъде извършен ремонт на пътя Пазарджик-Батак, до разклона на с. нова Махала, както и преасфалтиране на пътната отсечка Пещера-Исперихово до границата с област Пловдив. ОПУ Пазарджик е дало положително становище на искането на община Велинград, статутът на околовръстния път на Велинград, който обслужва и община Сърница, да бъде променен от общински в републикански. Има изготвен проект за ремонт на пътя, който поема основният поток от туристи, част от тях сега предпочитат да използват централния булевард „Съединение“, поради лошото състояние на околовръстния път. Въпросът беше поставен от кмета на общината домакин на събитието д-р Костадин Коев, който за пореден път представи другият важен проблем за община Велинград – реализирането на инвестиционното предложение за „Добив и преработка на волфрам съдържащи руди от находище „Грънчарица Център“ край Велинград. Яростни противници на проекта са и хотелиерите, подкрепяни от местните власти, които настояват градът да се развива като СПА център. Според тях това не може да стане, ако наблизо има мина.
Следващото заседание на Областния съвет за развитие ще се проведе през м. юни, домакин ще бъде кметът на община Стрелча Стойно Чачов.