Начало Общество Областният управител ще настоява за спешна профилактика на пречиствателните съоръжения

Областният управител ще настоява за спешна профилактика на пречиствателните съоръжения

СПОДЕЛИ
Областният управител на Пазарджик Стефан Мирев инициира работна среща с 15 големи фирми, които заустват отпадни води в река Пишманка и река Марица заедно с институциите, имащи отношение към опазването на околната среда, здравето на хората, реда и спазването на законодателството. На срещата с ръководствата на компаниите Областният управител настоя всяка една от фирмите да предприеме незабавни действия по профилактика на пречиствателните си съоръжения с цел недопускане на подобни инциденти.

Стефан Мирев съобщи още, че екоинспекцията в Пазарджик ще зачести проверките на пречиствателните съоръжения на фирмите. Няма опасност от замърсяване на питейната вода, заяви още Областният управител на Пазарджик.

По време на срещата е била обсъдена и възможността за свързване на главния колектор, в който фирмите заустват отпадните си води с пречиствателната станция на Пазарджик, за което е необходимо Община Пазарджик да кандидатства пред МОСВ. Става въпрос за участък с дължина около 1 км.

Директорът на РИОСВ Пазарджик Костадин Гешев уточни, че разливът на хидравлично масло във водите на Пишманка и Марица е констатиран от екоесперти първо, а едва след това в инспекцията е постъпил писмен сигнал от директора на предприятието. Нефтопродукти във водите на Марица са били забелязани около 12:20 ч. вчера, 4 февруари 2020, а два часа след това е получено и писмото от „Каучук“ АД. Костадин Гешев заяви, че не може да се каже какво количество хидравлично масло е изтекло във водите на реките. Финансовите санкции по закона за водите са в размер на 1000 лв  до 5000 лв, като има и допълнителна индивидуална санкция, която е в зависимост от засегнатото водно количество и самото замърсяване.