Начало Култура Областният управител Стефан Мирев откри изложба, посветена на 140 години от приемането...

Областният управител Стефан Мирев откри изложба, посветена на 140 години от приемането на Търновската конституция

СПОДЕЛИ

Областният управител на Пазарджик Стефан Мирев откри официално пътуващата изложба „140 години от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция“.
Събитието се състоя в Изложбена зала на Регионален исторически музей Пазарджик. На него присъстваха народните представители от област Пазарджик – Десислава Костадинова, Десислава Тодорова, Даниела Малешкова, Йордан Младенов и Надя Клисурска, заместник областните управители Йордан Кожухаров и Петър Белчев. Областният управител благодари на ръководството на Народното събрание и на Държавна агенция “ Архиви“ за предоставената възможност, жителите и гостите на Пазарджик да се запознаят с най-важните моменти от работата върху Търновската конституция, която е оценена като един от най-свободолюбивите за времето си основни закони на европейска държава. Директорът на Регионалния исторически музей Борис Хаджийски припомни историческите събития, свързани с написването и приемането на Търновската конституция.
В деня на откриването изложбата беше посетена от председателя на Окръжен съд Пазарджик, председателя на Адвокатска колегия- Пазарджик, ръководители и представители на институции, ученици и граждани. Показани са 40 експоната, разкаващи исторически и биографични данни за народните представители от състава на Учредителното събрание, портрети и документи за тяхната дейност. Документи и снимки, свидетелстващи за пътя на България през Съединението до обявяването й за Независимо Царство. Пътуващат експозиция ще остане в Пазарджик до 4 февруари.