Начало Общество Областният управител Стефан Мирев поднесе цветя пред паметника на 27 пехотен Чепински...

Областният управител Стефан Мирев поднесе цветя пред паметника на 27 пехотен Чепински полк в Пазарджик

СПОДЕЛИ
restorant

С поклонение пред паметника на 27 пехотен Чепински полк в Пазарджик беше отбелязана 105 -та годишнина от трагичните събития при Булаир. Областният управител Стефан Мирев присъства на събитието и поднесе цветя пред военния паметник, в района на бившата казарма в гр. Пазарджик, съобщиха от областната администрация.

На 16, 17 и 18 февруари 1913г. край Булаир загиват 255 войници, сержанти и офицери от полка, повече от 2 000 са измръзналите в снежната виелица. От тази трагедия не остава незасегната къща, фамилия или населено място в тогавашната Пазарджишка околия.

Ритуалът започна с посрещане на знамето на 27 Чепински полк и знамената на Областната и общинска организации на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва. Константийски епископ Яков отслужи благодарствен молебен, с едноминутно мълчание беше почетена паметта на загиналите. С чувство на дълбока тъга, с преклонение и гордост можем за пореден път да кажем „Българийо, за тебе те умряха“, каза в словото си подполковник от резерва Трифон Калпаков, председател на пазарджишката организация на Съюза на офицерите от запаса и резерва.
На поклонението присъстваха членове на военно-родолюбиви организации, ветерани от войните, представители на институции.