Начало Общество Община Панагюрище организира поредица от тържества и концерти в навечерието на Коледа

Община Панагюрище организира поредица от тържества и концерти в навечерието на Коледа

СПОДЕЛИ

Под знака на предстоящите коледно-новогодишни празници преминаха последните няколко дни в община Панагюрище. 

На 18 декември в голямата зала на Театър Дом-паметник, Панагюрище се състоя Коледен концерт на Теодосий Спасов и Фолк бенд "Магията на музиката", организиран от Община Панагюрище с любезната подкрепа на "Асарел-Медет" АД. Световно известният български музикант дари панагюрската публика с невероятно изживени мигове. Изпълненията на виртуоза на кавал Теодосий Спасов, Пейо Пеев на гъдулка, Иван Георгиев – гайда, Петър Миланов – тамбулир и Генадий Рашков – тъпан докоснаха най-тънките струни в сърцата и душите на присъстващите в залата. Специално участие в концерта взеха народните певици от "Мистерията на българските гласове" Биляна Соколова, Бисерка Данова и Кристина Карамфилова.

На 19 декември се състоя традиционния Коледно-новогодишен бал за децата сираци и полусираци на община Панагюрище. Сред много смях и веселие премина тържеството, организирано от Община Панагюрище, Общински младежки парламент и БЧК. Представители на БМЧК раздадоха подаръци на всички деца, а Общински младежки парламент се беше погрижил за незабравимото изживяване със специално подготвена програма и много състезания. Заместник-кметът на общината г-жа Галина Матанова и директорът на Дирекция " Образование, култура и социални дейности" г-жа Нора Кунчева съпреживяха празника на малчуганите.

Коледен общоградски концерт "Молитва за вечност" препълни голямата зала на Театър Дом-паметник на 21 декември вечерта. Идеята и сценария са на Пепа Филина, а сценографията на Ирина Пелтекова. Празничният концерт събра на сцената ученици от Основно училище "Проф. Марин Дринов", Основно училище "Двайсти април", Средно общообразователно училище "Нешо Бончев", децата от Целодневна детска градина "Първи юни", мажоретния състав на Обединен детски комплекс с ръководител Елеонора Мазнева, изпълнители от Обединена школа по изкуствата "Евгений Зумпалов", танцьорите от "Средногорска жарава" при Народно читалище "Виделина-1865", Панагюрище и от "Тангра" при Народно читалище "Искра-1872", с. Попинци, хор на приятелите на ОУ"Проф.М.Дринов", Фолклорна формация "Дивна денс". Всеки присъствал на концерта със сигурност е отнесъл в дома си частица от феерията, нежността, вярата, молитвата и надеждата за сбъдване на мечтите, поднесени много искрено и вълнуващо от всички изпълнители.

 

 

 

 

Кулминацията на организираната от Община Панагюрище празнична програма беше Коледното веселие "Да е здрава и честита" в съботната сутрин на 22 декември. За втора поредна година жителите и гостите на града имаха възможността да се повеселят на площад "20-ти април". В разположените шатри имаше за всекиго по нещо – Коледни кравайчета, сурвачки, питки с вкусен мед, греяно вино, чай, а за най-малките…….Дядо Коледа и много подаръци. За доброто настроение се погрижиха представители на Общински младежки парламент и БМЧК, а с песните си специаният гост на тържеството, народният изпълнител Николай Славеев, накара мнозина да се хванат на кръшно българско хоро. В Коледно надиграване се включиха самодейни колективи от Народно четалище "Ванчо Пашов-1884" – с. Поибрене, Народно читалище "Н.Й.Вапцаров-1927" – с. Бъта, танцов състав "Средногорска жарава" и мн. други. Всички те се представиха повече от блестящо и разбира се спечелиха първото място, за което бяха наградени лично от кмета на община Панагюрище Никола Белишки с по петлитрова туба вино.