Начало Общество Община Панагюрище стартира изпълнението на проект по ОПАК

Община Панагюрище стартира изпълнението на проект по ОПАК

СПОДЕЛИ

На пресконференция, организирана на 16 януари 2014 година, кметът на община Панагюрище г-н Никола Белишки обяви стартиране изпълнението на проект "Ефективно и ефикасно управление на общинските политики в община Панагюрище в програмния период 2014-2020 г." и представи екипа, който ще работи по него. Работният екип по проекта е сформиран от специалисти на Общинска администрация – Панагюрище. За ръководител е определен секретарят на Общината г-жа Иванка Димитрова. Координатор по проекта е директорът на Дирекция "Административно, правно и информационно обслужване" г-жа Донка Чамова, а счетоводител е г-жа Донка Даскалова – финансист от отдел "Счетоводство" на Общината.

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд. Община Панагюрище е бенефициент на проекта по договор за безвъзмездна финансова помощ в размер на 73 738 лева. Периодът на изпълнение на  проекта е 27.11.2013 – 27.08.2014 година (продължителност 9 месеца).

Общата цел на проекта "Ефективно и ефикасно управление на общинските политики в община Панагюрище в програмния период 2014-2020 г." е подобряване на ефективността на процеса на разработване, изпълнение и мониторинг на публични политики в община Панагюрище в партньорство и координация със заинтересованите страни. Специфичните цели са:

– Създаване и въвеждане на правила и механизми за наблюдение, контрол и оценка на изпълнението на общински политики;

– Подпомагане на Общинска администрация – Панагюрище за подобряване дейността й при реализиране на ефективни и ефикасни политики, водещи към устойчиво социално-икономическо развитие;

– Разширяване на партньорството с всички заинтересовани страни при формиране, прилагане и мониторинг на общински политики.

Целевите групи са разделени в две групи. Първата обхваща представители на Общинска администрация, които изпълняват експертни функции и общински съветници в община Панагюрище. Във втората група влизат структурите на гражданското общество в общината – неправителствени организации, браншови организации, фондации, включително и граждани, които проявяват интерес към развитието на общината.

Седем са дейностите по проекта: организация и управление на проекта; подготовка на тръжни документи и провеждане на процедури за избор на изпълнител; разработване и въвеждане на правила и методики за мониторинг, контрол и последваща оценка при изпълнение на конкретни политики от Общинска администрация Панагюрище; организиране и провеждане на съпътстващи обучения, свързани с въведените правила и методики за мониторинг и контрол; разработване на Общински план за развитие на община Панагюрище за периода 2014-2020 г.; провеждане на дейности за информация и публичност; отчет на проекта.

Очакваните резултати при реализиране на проекта са:

– Изготвен и приет Общински план за развитие (ОПР) на община Панагюрище за периода 2014-2020 г.;

– Изготвена предварителна оценка на ОПР на община Панагюрище;

– Въведени и одобрени правила и методики за мониторинг и контрол на изпълнението на политиките;

– Подобрен капацитет на Общинска администрация – Панагюрище по отношение на наблюдението  и контрола на реализираните политики от общината. 

 

Реализацията на проекта ще повиши ефективността и ефикасността на процеса на разработване и провеждане на публични политики в община Панагюрище в тясна координация и сътрудничество с всички заинтересовани страни. Разработеният и одобрен от Общински съвет – Панагюрище Общински план за развитие ще позволи да се определи не само стратегическата насока за развитие на общината през следващия програмен период, но и ще съдейства за превръщането на Общината в модерна администрация в услуга на гражданите и бизнеса, прилагаща, съгласувани и ефективни политики за изпълнението на общи за държавата и за съответната общност цели. Като комплексен и може би най-значим на местно равнище документ, Общинският план за развитие ще определи и насоките за разработване на конкретни секторни общински политики. В същото време, правилата за мониторинг и контрол ще окажат позитивно въздействие върху конкретните политики, давайки инструмент за подобряване на ефективността и  ефикасността за тяхното провеждане. Той ще бъде прилаган и при  реализация на други планови и програмни документи на общината.