Начало Общество Общината: Никой не е разрешавал на градините да събират пари извън таксите

Общината: Никой не е разрешавал на градините да събират пари извън таксите

СПОДЕЛИ

Детските градини явно имат крещяща нужда от санитарни материали. И това – на фона на един бюджет, определен от общинското ръководство като "напълно достатъчен".

До този извод стигна екипът на ПИА, тръгвайки по следите на  сигнал от родители, чиито деца посещават детска градина "Брезичка" и които в писмо до медиата ни вчера изразиха притеснението си от факта, че ги задължават ежемесечно да купуват тоалетна хартия, мокри кърпички, сапун, пластмасови чаши и отделно събират по 2 лева за вода. Вижте писмото тук https://pia-news.com/index.php?option=com_content&view=article&id=17504:2012-10-08-08-17-52&catid=35:society&Itemid=80

Писмото на майките отключи още  реакции и до обед днес получихме обаждания от други две майки, чиито деца посещават детска градина "Звънче". Там, според тях, родителите също купуват тоалетна хартия и мокри кърпички.  Днес посетихме "Брезичка", за да проверим на място първия сигнал. Посрещнаха ни учителки, които информираха, че директорката отсъства. Фотоапаратът ни запечата въпросния списък с консумативи, като в случая той беше за месец октомври и върху него с "+" бяха отметнати имената на платилите родители. С уговорката, че нямат право да дават изявления в отсъствието на директора си, от градината поясниха само, че "решението да се закупуват тези консумативи е взето по предложение на родителите", за което, пак според персонала, имало съставен протокол.

"Никой не е разрешавал на ръководствата на детските градини да събират консумативи или пари извън регламентираната такса – това е категоричното становище на мен като кмет на общината и на заместниците ми." Това бе реакцията на кмета на общината Никола Белишки. Той подчерта, че бюджетите на градините са достатъчни, за да прибягват до подобни действия и заяви, че по случая ще бъде направена проверка и ще се вземат съответните мерки.

ПИА ще продължи да следи случая.

На снимката: Така изглежда въпросният списък, който виси на видно място