Начало Култура Община Стрелча получи дарение от 35 000 лева от Фондация „Лъчезар Цоцорков“

Община Стрелча получи дарение от 35 000 лева от Фондация „Лъчезар Цоцорков“

СПОДЕЛИ

Средствата са за изготвяне на технически проект за консервация, реставрация и експониране на тракийска куполна гробница “ Жаба могила“

Фондация „Лъчезар Цоцорков“ включи Стрелча в годишната си програма за подкрепа на проекти в сферата на културата, които са двигател на местното икономическо развитие.
Фондация „Лъчезар Цоцорков” е създадена в чест на вдъхновяващия лидер и голям българин, който вярваше, че смисълът на човешкия живот е да оставим света по-добър след себе си.
   С дарението от 35 000 лева Общината ще подготви проект, чиято реализация ще позволи уникалното археологическо наследство  да бъде съхранено и представено по най-добрия начин на туристите.
Кметът инж  Георги Павлов коментира, че гордостта на Стрелча – гробницата „Жаба могила“ от години се е превърнала в срам на града, заради липсата на средства за консервация и реставрация.
„Миналата година успяхме да създадем организация за всекидневен достъп до Жаба могила, а днес, с подкрепата на Фондация „Лъчезар Цоцорков“, на която поднасям искрените си благодарности, ще направим решителната крачка да върнем блясъка и да направим привлекателен за посещения този уникален археологически обект“,  допълни инж. Павлов.