Начало Любопитно Общината два пъти отпуснала стипендия на жената, която я съди заради отказ...

Общината два пъти отпуснала стипендия на жената, която я съди заради отказ да бъде вписана като „баща“

СПОДЕЛИ

32-годишната панагюрка, която заведе дело срещу община Панагюрище, заради отказа да бъде вписана като „баща“ на дъщеря си, се оказа двукратен носител на Дриновската стипендия. Това разкри репортаж на Нова телевизия, излъчен вчера.

Панагюрката от 14 години живее в Чикаго. В Илинойс тя сключва брак с американка, тъй като в този щат еднополовите бракове са разрешени. През април 2019 година американката ражда момиченце, на което е издаден акт за раждане в Чикаго. В този акт като майка на детето е вписана американката, а българката – като баща. В родния си град Панагюрище обаче тя получава отказ

„Мотивите и основанията за отказа за издаване на акт за раждане на детето са базирани на Коституцията на Република България, чл.46, че бракът е доброволен съюз между мъж и жена. Видно от акта за раждане, който е издаден в САЩ, е, че там детето е с родители, които са от един и същи пол, но това категорично противоречи на законодателството в  страната ни и няма как, няма правно основание такъв акт за раждане да бъде издаден с тези данни, които съответстват на акта за раждане, издаден в САЩ”, заяви кметът на Панагюрище Никола Белишки.

Заради отказа жената завежда дело срещу община Панагюрище в Административния съд в Пазарджик. Съдът обаче отхвърля претенциите й и заявява, че  служителките от администрацията в Панагюрище са изпълнили българското законодателство.

„Претендира да бъде записана като баща и тя е записана като баща в акта за раждане, издаден в САЩ. Пак казвам – нашето законодателство и Конституцията не позволяват това да се случи. Ние нямаме против нищо тези, които се опитват да бъдат различни, но нека в опита си да бъдат различни да не си навират и да ни карат да променяме. Ето, виждате,  това сега е едно пряко вмешателство в работата на администрацията и едва ли не ние трябва да доказваме в съда спазваме ли законите или не”, твърди градоначалникът.

Всъщност жената е от тези, с които Панагюрище се гордее години наред. Още като ученичка тя постига невероятни успехи в областта на точните науки. За това и местната власт й помага в следването й в Америка с 4 хиляди евро. Според кмета е разочароващо сега да съди институцията, която й е подала ръка.

„С така наречената „Дриновска стипендия” за подпомагане на деца, учещи в чужбина, я подпомогнахме. Тя две години беше носител на тази стипендия”, посочва Белишки.

Интересен факт е, че на делото срещу община Панагюрище в административния съд в Пазарджик като пълномощник се явява нейната майка.

В Панагюрище хората са раздвоени в мненията си. Преди 5 години с подобен казус отново се сблъска Административният съд в Пазарджик. Тогава българка, сключила брак с жена в Дания, поиска да бъде издаден български акт за раждане на детето й, в който партньорката й да бъде вписана като негов баща. И администрацията в Пазарджик, и българският съд, категорично отказаха.

А жената от Панагюрище може да обжалва отказа пред Върховния административен съд.  Всъщност, ако върховните магистрати разпоредят да бъде издаден акт за раждане на роденото в Чикаго момиченце, на практика ще признаят еднополовия брак.

Източник: NOVA