Начало Общество Общините дариха 220 водоема на държавата

Общините дариха 220 водоема на държавата

СПОДЕЛИ

Общо 220 язовира, които са били стопанисвани от общините, са прехвърлени на държавата. Това съобщиха от Държавната агенция за метрология и технически надзор (ДАМТН) в отговор на запитване на „Телеграф медиа“. Водоемите са разположени на територията на 14 области. Причината е, че общините не могат да полагат необходимите грижи за безопасна експлоатация на съоръженията. Процесът по прехвърляне на собствеността на язовири по реда на Закона за водите касае само такива, които са публична общинска собственост, т.е. няма нормативна възможност за прехвърляне на държавата на водни съоръжения, чиито собственици са физически или юридически лица.

От началото на годината до момента са извършени 1417 проверки за техническото състояние на язовирите. 244 са извънредните инспекции по сигнали и възникнали кризисни ситуации – скъсани язовирни стени, неизправни съоръжения, усложнена метеорологична обстановка и паднали интензивни валежи. Така са били проверени язовир „Павел баня”, община Павел баня, „Залдата” в Крушари, „Калаващица”, който е на територията на община Стрелча, област Пловдив.

От агенцията обявиха още, че към момента няма решение от междуведомствения експертен съвет за ликвидация на язовири. Но има издадени общо 52 решения за извеждане от експлоатация на водни съоръжения. Това означава, че те няма да бъдат пълнени с вода заради ремонти или по други причини.

От Агенцията по метрология и технически надзор съобщиха още, че от общо 414 язовири, които се нуждаят от спешен ремонт, са проверени 222 водоема. Предстои до края на годината да бъдат инспектирани останалите 192 язовира. В момента се извършват ремонтно-възстановителни дейности на 55 язовира, заяви инж.Мария Пирянкова, главен директор на Главна дирекция „Надзор на язовирните стени и съоръженията към тях”.