Начало Общество Общинският съвет изпрати писмо-отговор до Пловдивския митрополит Николай

Общинският съвет изпрати писмо-отговор до Пловдивския митрополит Николай

290
2
СПОДЕЛИ

Общинският съвет изпрати писмо-отговор до Пловдивския митрополит Николай. Текстът е изработен от комисиите по “Местно самоуправление и законност” и “Образование, култура, младежки дейности и спорт”. В него се изразява становище, че според съветниците, няма противоречие между празнуването на Великден и почитането на паметта на героите от Априлското въстание на 1 май.

mitropolit

ДО

НЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНСТВО

МИТРОПОЛИТ НИКОЛАЙ

 

Ваше Високопреосвещенство,

С уважение и почит Общинският съвет – град Панагюрище се обръща към Вас по повод споделеното в откритото Ви писмо мнение за предстоящите чествания на най-светлия християнски празник Великден и 140- годишнината от славната Априлска епопея през 1876 година.

Разбираме Вашата загриженост за опазване на светостта на църковния канон и искреното Ви желание миряните да отбележат по подобаващ начин религиозния си празник. Ние, панагюрци, сме част от тази християнска общност и Великден, този свят ден, е бил за нас и в добри, и в лоши дни надежда, упование, светлина. Искрената вяра е съхранила българското у нашите предци, дала им е сила да запалят искрата на бунта и да отхвърлят с цената на живота си петвековния робски гнет. Искрената вяра в Спасителя, родила така жадуваната свобода.

През тази година обаче има съвпадение във времето на двата най-важни за всички панагюрци, а и за цялата страна празници. Разбираме опасенията Ви дали ще може да се съвместят двете събития. Затова бързаме да Ви уверим, че те не само няма да намалят значението си, а дори ще бъдат в хармонично единство и чудесно ще се допълват. Община Панагюрище има многолетна традиция на 1 и 2 май в града ни цяла България да сведе глави пред подвига на прадедите ни и да отдаде почет към саможертвата им. А какво по-хубаво от това, че в същите дни през тази година е Великден. Така естествено се засилва обаянието и на двата празника. И единият, и другият носят в себе си символа на Възкресението – на Спасителя и на българската държавност. По този начин всички ние, панагюрските граждани, както и хилядите ни гости от цялата страна ще можем да почетем двете светли събития заедно. Защото без примера на Божията жертва нямаше да го има и великия Април 1876 година.

Ваше Високопреосвещенство,

Използваме случая за пореден път да изразим уважението си към Вас и Светата българска православна църква и ще се радваме, ако вземете участие в тържествата по повод това юбилейно честване, което, сигурни сме, ще бъде споделено и от милионите православни българи у нас и зад граница.

Нека Бог Ви дари със здраве и дълголетие, да умножи силите Ви, за да бъдете все така мъдър и уважаван духовен водач на  миряните от Пловдивската митрополия.

 

ХРИСТО КАЛОЯНОВ

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА

ОБЩИНСКИ СЪВЕТ – ПАНАГЮРИЩЕ

2 КОМЕНТАРА

  1. Нищо неочаквано. Общинският Съвет в Панагюрище, фактически с писмо-отговор до Пловдивския митрополит Николай, демонстрира едно безотговорно отношение, което в никакъв случай не се отъждествява с мнението на будните Панагюрци (просто никой не е искал мнението им). Жалко и безотговорно за бъдещото честване на големият Празник – годишнина от Априлската епопея, е пропускане (засега) възможността – Празникът, да се превърне в основа на обединяване на на живущите в населените места участници в славната Епопея. Как, страничен наблюдател, впечатлен от възпроизвеждането на: Събранието на ОБОРИЩЕ; Първата Пушка и Кървавото Писмо в Копривщица; Черешовото Топче с Боримечката в Клисура; Обявяването на въстанието в Панагюрище; Батак; Перущица и т.н., ще разбере и възприеме че всичко това е с обща Тема – Априлското Въстание 1876?. Да не говорим за Културно Историческата ценностна система в подрастващото поколение. За някой, бе изгодно – всички „празници“ в един ден. Къде, обаче е индентичността и принадлежността към дадени исторически значими събития, организирани и изпълнени от нашите предшественици?




    0



    0