Начало Общество Огнен ад! 46 души загинаха при пожар в автобус на магистрала „Струма“

Огнен ад! 46 души загинаха при пожар в автобус на магистрала „Струма“

СПОДЕЛИ

46 души загинаха, след като пътнически автобус с македонска регистрация се запали на автомагистрала „Струма“, според първоначална официална информация на МВР. Трагичният инцидент е станал край Боснек към 2:00 часа тази нощ. Седем души са ранени. Откарани са в „Пирогов“.

Жертвите са граждани на Северна Македония. Българският премиер Стефан Янев е уведомил колегата си от западната ни съседка Зоран Заев. В ефира на Нова телевизия  Янев информира, че сред жертвите има и деца. „Разследват се причините за инцидента. Не знаем дали всички пътници са наши граждани, но така подозираме, тъй като автобусът е с македонска регистрация”, каза още Заев. От Агенция „Пътна инфраструктура“ съобщиха, че движението по аутобана в участъка от пътен възел „Даскалово“ до пътен възел „Долна Диканя“ е ограничено в двете посоки. Обходният маршрут е: пътен възел „Долна Диканя “ – път III-627 – Радомир, и път I-6 до пътен възел „Даскалово“. Властите призовават над мястото на инцидента да не се пускат дронове.

Шестима от ранените са с изгаряния, седмият е в травматологията в „Пирогов“ Настанени в „Пирогов“ са шестима, всички са с изгаряния на лицето и на горните дихателни пътища. С изгаряния на ръцете са двама, останалите са с разкъсни рани. Това каза проф. Мая Аргирова, началник на клиниката по изгаряния в „Пирогов“ за пострадалите при катастрофата с македонския автобус тази нощ. Седмият пострадал е с фрактура на бедрото и е настанен в Травматологията. Хората са в тежка психотравма, загубили са близки, деца. Скачали са от прозорците на автобуса, оттам са и травмите им, допълни Аргирова. Докарани са след 3 часа в болницата. Прокуратурата работи по случая  По разпореждане на главния прокурор Иван Гешев делото за тежкия пътен инцидент на АМ „Струма” е възложено на екип от следователи от Националната следствена служба. Това съобщи говорителят Сийка Милева. Вече са започнали действия по разследването, извършва се оглед на местопроизшествието. На мястото е зам.-главният прокурор и директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов.

Станимир Станев, директор на ГД „Национална полиция“: Множество деца и непълнолетни са загинали при пожара в автобуса.

„Първоначалната ни информация е, че са пътували 53 души заедно с водача. Автобусът е с македонска регистрация, водачът е македонски гражданин. Автобусът е влязъл през ГКПП „Капитан Андреево“ в 21.15 ч. вчера, и е пътувал за Северна Македония. Трябвало е да излезе през Гюешево.“ Това каза Станимир Станев, директор на ГД „Национална полиция“, който е на мястото на инцидента с автобуса. „Вследствие на пожара загинали са 46 човека. Има доста хора, които са били деца и непълнолетни, загинали са и две близначета. Оцелели са две жени и петима мъже, настанени са в „Пирогов“ без опасност за живота. Автобусът не е изпаднал от магистралата, няма данни за участие на друго превозно средство. 12 деца под 18-годишна възраст са загинали при инцидента“, каза още Станев, директор на ГД „Национална полиция“.

Премиерът на Северна Македония: Това е голяма трагедия „Разследват се причините за инцидента. Не знаем дали всички пътници са наши граждани, но така подозираме, тъй като автобусът е с македонска регистрация”, каза още Заев. Той подчерта, че все още не е потвърдена самоличността на загиналите. Сред жертвите на жестоката автобусна катастрофа на АМ „Струма” има и деца, добави той. „Първо, искам да изразя съболезнования на близките на жертвите. Преди няколко минути българският премиер Стефан Янев ме информира за голямата трагедия на АМ „Струма“ край Боснек. Там автобус с македонски номера е претърпял катастрофа и се е стигнало до трагедия. В него са пътували 53 пътници, 46 са загинали, а 7 са закарани в болницата, и са транспортирани към София. Помолих премиера да ме информира своевременно за причините за инцидента. Македонските служби – министерствата на вътрешните работи и на здравеопазването са информирани, и още сутринта ще изпратят екипи, за да помогнат. Първо трябва да се потвърди откъде на къде е пътувал автобуса, но вероятно вътре са пътували граждани на Северна Македония, щом е бил с такава регистрация. Ужасен съм от трагедията, съжалявам за инцидента. Благодаря на българските власти, които правят всичко за опазването на животите на оцелелите. Ще бъдем много благодарни за разследването на тази трагедия“, каза Заев пред bTV.

Кметът на Перник: Участъкът с инцидента е с голям наклон и често стават инциденти Това, което знам от полицията, е, че 46 души са загинали. Автобусът се е ударил в бордюр отстрани, а после – в мантинелата. Това каза кметът на Перник Станислав Владимиров. Участъкът на магистралата е с голям наклон и често стават инциденти. Към момента никой не е искал помощ от нас, но ако поискат, ще предоставим веднага, допълни Владимиров. Причините може да са много, може шофьорът да е заспал, може да има друга причина. Участъкът е тежък, част от републиканската пътна мрежа, има доста често превишена скорост, и има концентрация на ПТП, добави той. Трудно с палиативни мерки може да се преодолее тази денивелация. Предполагам, че АПИ са предприели всички необходими мерки – добра мантинела, и добра маркировка, завърши Владимиров.