Начало Общество Огнище на птичи грип в Септември, Областната епизоотична комисия със спешни мерки

Огнище на птичи грип в Септември, Областната епизоотична комисия със спешни мерки

СПОДЕЛИ

Областната епизоотична комисия прие мерки за неразпространението на Инфлуенца по птиците след констатирано огнище в община Септември

 Заместник областният управител Стефан Димитров проведе днес извънредно заседание на Областната епизоотична комисия, на което бяха обсъдени и приети спешни мерки за неразпространението на заболяването Инфлуенца /грип/ по птиците на територията на област Пазарджик.

 Със заповед на директора на Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/ е обявено огнище на Инфлуенца А (грип) по птиците в гр. Ветрен, общ. Септември. Причинителят на болестта е установен на 12.03.2024 г. в птицевъден обект за отглеждане на патици мюлари. Около засегнатия животновъден обект са определени 3-километрова предпазна зона, в която попадат: гр. Ветрен, общ. Септември и с. Аканджиево, общ. Белово, обл. Пазарджик и 10-километрова наблюдавана зона, в която попадат: гр. Септември, с. Долно Вършило, с. Горно Вършило, с. Славовица, с. Виноградец и с. Карабунар, общ. Септември, гр. Белово, с. Дъбравите, с. Мененкьово, с. Момина клисура, общ. Белово, както и с. Лесичово и с. Церово, общ. Лесичово, обл. Пазарджик. 

С цел ограничаване на заболяването и недопускане на неговото разпространение, ще се предприемат действия за умъртвяване по хуманен начин на заболелите и контактни патици в обекта. Забранява се организиране и провеждане на панаири, пазари и изложби за птици. Забранява се разселване на птици за подновяване на дивечовия запас. търговията и придвижването на домашни, диви и други птици, яйца за разплод, птиче месо, продукти от птиче месо и яйца за човешка консумация да се извършва само и единствено при стриктно спазване на мерките, посочени в Заповед № РД11-493/17.02.2020 г. на изпълнителния директор на БАБХ.

На днешното заседание на Областната епизоотична комисия представителите на ОДБХ, РЗИ, ОДМВР, ОД „Земеделие“ РДГ и РИОСВ и РДПБЗН приеха спешни мерки за изпълнение от страна на собствениците на животновъдни обекти за отглеждане на птици, институциите и ловно-рибарските сдружения на територията на област Пазарджик. 

        В днешния следобед се провежда и заседание на Общинската епизоотична комисия в Септември с участието на представители на ОДБХ Пазарджик.