Начало Бизнес Огромен успех на Оптикоелектрон, дружеството се прибира с поръчки от Лондон 

Огромен успех на Оптикоелектрон, дружеството се прибира с поръчки от Лондон 

СПОДЕЛИ

Месец септември изпрати за поредна година Оптикоелектрон в Лондон. От 14 до 17 септември се проведе ежегодното международно изложение за отбрана и сигурност DSEi 2021. Оказа се обаче, че панагюрското дружеството е единствената българска компания на изложението и за поредна година доказа, че DSEi е едно от най-печелившите места, където Оптикоелектрон сключва сделки. 

Припомняме ви, че тази година Оптикоелектрон чества 50 годишен юбилей. Поради тази причина голяма част от местната продукция бе представена на живо и предизвика сериозен интерес.

 “Нямам право за момента да разкрия имената на държавите, с които разговаряхме и постигнахме предварителни договорки, но мобилните ни системи за наблюдение може би ще отпътуват за Азия, а дневните и термовизионните ни продукти към централна Африка. Интерес предизвика и нашата серия оптични камери в областта на късовълновата инфрачервена оптика, но на-по-късен етап ще можем да представим повече конкретика” бяха думите на инж. Боян Гарчев, прокурист на Оптикоелектрон. 

 

“DSEi е изложение което винаги е присъствало в нашия календар. То е в топ три на изложенията за годината в света,” допълни още Гарчев.

 

Седмици преди самото изложение, Боян Гарчев сподели, че в Оптикоелектрон са очаквали част от гостите си на изложбения щанд, тъй като са водени дълги разговори с тях. Той припомни, че както България, така и някои страни от западна Европа, включително скандинавският регион често се доверяват на системите за наблюдение, разузнаване и охрана. 

 

“Представихме нови разработки в областта на дневните прицели за щурмови пушки, както и целеуказателите. Вложихме няколко милиона лева инвестиции през последните години за да подобрим качеството на произвежданата от нас оптика. Разбира се, след като сме започнали този процес на модернизиране, няма как така лесно да бъде прекъснат. Напротив – през следващите години имаме планове да продължим да инвестираме в технологии, решения и човешки капитал”, казва още Гарчев.

 

Тази година Оптикоелектрон е трябвало да присъства и на други изложения в Азия, но властите в азиатския бизнес оазис са отложили подобни мероприятия, тъй като там ковид епидемията е с малко по-различни мащаби от България.

“Нещата са динамични. Не е само Тайланд или Индонезия. Други държави също отлагат изложения. Причините са известни. Но все пак – ситуацията постепенно се нормализира. Ето – миналата година бяхме само на едно изложение при това в България. Тази ще са повече. Оптикоелектрон ще има възможност да разкрие отново потенциала си пред света за производство на подобни продукти”, философски завършва инж. Гарчев.