Начало Общество Около 2 хиляди зрелостници ще се явят на матура тази година в...

Около 2 хиляди зрелостници ще се явят на матура тази година в областта

СПОДЕЛИ

Около 2 хиляди зрелостници ще се явят на матура тази година в областта. Началникът на Регионалното управление на образованието в Пазарджик Валентина Кайтазова съобщи, че подадените заявления са 2 075.

2018 са заявилите участие в държавния зрелостен изпит по български език и литература. На втория задължителен изпит по предмет по избор ще се явят 1442-ма.

За поредна година най-много са избралите биология и здравно образование – 571 ученици. Английски език са посочили 383-ма зрелостници, а география и икономика – 279. Най-малко са мераклиите да полагат изпити по френски език – 11, а рекордът се държи от изпитите по химия и физика, на които ще се явят само по един зрелостник.

За трети зрелостен изпит по желание заявленията са общо пет и са за математика и английски език.

Възможност средноаритметичната оценка от двата държавни изпита за придобиване на професионална квалификация да се впише в дипломите им, вместо да се явяват на втора матура по общообразователен предмет са поискали 552-ма младежи.

Матурите ще се проведат на 21 и 23 май. Изпитът ще продължи 4 часа и ще е разделен на модули. Няма промени в учебно-изпитните програми, в които са регламентирани видът и форматът на изпита и учебното съдържание.

Източник: pazardjik.marica.bg