Начало Култура Около 600 книги от личната библиотека на инж. Стефан Генчев получи ОБ...

Около 600 книги от личната библиотека на инж. Стефан Генчев получи ОБ „Стоян Дринов” (ВИДЕО)

СПОДЕЛИ

Една безценна библиотека, носеща своята история, ще бъде съхранявана във фондохранилището в  Панагюрище

page

Вчера, 17 ноември, около 600 книги от личната библиотека на инж. Стефан Генчев бяха дарени на Храма на книгата от неговия син инж. Васил Генчев, а Венета Генчева-главен редактор на списание „Европа 2001” дари за читателите цялото течение на изданието от първия му брой през 94-та до 2016 година.

img_0050

Нашето дарение е библиотека, която е събирана дълги години от техническо лице. Човек, който е бил на отговорна работа от 40-те години до неговата смърт през 96-та. Абонирал се е за „Большая советская енциклопедия тогава, когато тя струваше половин учителска заплата. Има много техническа литература, както и голяма колекция от класици като Маркс и Ленин. Библиотеката е на три езика.”, разказа инж. Генчев.

За софийските библиотеки това дарение също би представлявало ценност, но може би избирателна. Така се сетихме за панагюрската библиотека. Жена ми е панагюрка, племенникът ми също, като е и директор на тази библиотека и така изборът беше ясен.

Надяваме се, че тази литература ще бъде от голяма полза за хората от града. Книгите остаряват, но като катедрали, бавно, а истината в тях стои дълго време!”, допълни още дарителят.

Моят баща не беше случаен човек, той винаги намираше време да седне и да прочете нещо, да се информира за всичко, защото трябваше да бъде на ниво, заради отговорния си пост – главен механик строящия се Химически комбинат в Димитровград”.

Васил Генчев разказа увлекателни истории за своя бележит баща, като не пропусна да отбележи знакови събития от неговата биография.

Аз съм безкрайно щастлив, че една такава ценна библиотека, носейки своята история, е дарение в Панагюрище”, изказа своята благодарност директорът на ОБ „Стоян Дринов” Стефан Рапонджиев.

img_0057 img_0063 img_0062 img_0061 img_0059