Начало Общество Оптикоелектрон започна зелена инициатива

Оптикоелектрон започна зелена инициатива

СПОДЕЛИ

Единственото оптично предприятие в България, което през последните пет години се въздържа от използването на токсичните материали германий и цинков селенид.

Оптикоелектрон стартира своя нов проект, насочен към опазване на околната среда, стремейки се да постигне най-високите стандарти и изисквания в тази област. Ето защо през последните месеци дружеството и в частност Завод за Оптика АД изградиха първата в индустриалния парк соларна система с цел намаляване на парниковите емисии. С нейното изграждане официално бе даден старт на проекта „Оптикоелектрон Зелена Инициатива”, целящ постепенното намаляване на използваната енергия в дружествтото, без това допълнително да натоварва цената на тока.

Малко хора знаят, че предприятието още преди пет години обмисля инвестиционните си намерения и взема решения да се въздържа от производството на оптични елементи с материали германий и цинков селенид, както и покритията им, предназначени за термовизионна оптика и оптика в инфрачервения спектър. „Направихме всичко това с една единствена цел – запазване здравето на служителите и съгражданите ни от Панагюрище и региона, тъй като това са силно токсични материали” – коментират от дружеството – Изключително сме доволни, че една мечта, като Оптикоелектрон Зелена Инициатива се превръща в реалност, в тежки времена за държавата ни”

През последните години  дружеството започва вътрешнофирмен анализ на използваните материали за производство на оптика и така Оптиколелектрон се запознават обстойно с научни доклади, трудове и разработки на професионалисти от Европа, Америка и Русия. В полезрението попадт цинков селенид и в частност отпадъчния материал от германий (стружки, прах). Определени са като опасни и силно токсични, вредящи на здравето на хора, имащи достъп до тях.

„Важно е да се знае, че тези материали не са рециклируеми и подлежат на специален режим на извозване, като отпадък. Тяхното попадане в околната среда и най-вече във водоизточници, води до необратимо токсично замърсяване. Това са производствени ресурси и следователно се класифицират и като производствен отпадък, какъвто са в действителонст. Те са под ударите на Закона за управление на отпадъците на Република България – анализират от Оптикоелектрон  – Знаете ли, че Националния физически институт към Академията на Науките в Русия дава обширна информация за цинков селенид и приложението му в оптичната промишленост. Определено е като остро токсичен и в дадени случаи като канцарогенен, причиняващ дразнене и сърбеж, както върху кожата, така и върху лигавицата. Работещите с него не трябва да го вдишват, защото нивото му на токсичност е T Toxic и когато се работи с него не трябва нито да се храни човек, нито да пие течности. Използването му не е безвредно. Например, националния институт по здравето на САЩ е предоставило на обществото различни таблици за ефекта на цинка и в частност цинковия селенид върху здравето на хората. Не напразно в някои страни, като САЩ и Русия, а вече и в България, разпространението на цинков селенид сред природата трябва да става със специално разрешение от правителството. Същата е и ситуацията с отпадъците на материала германий. Раковия институт на САЩ описва германиевия отпадък като опасен за здравето и че токсичността му и токсичните ефекти върху хората се изграждат, и влияят с времето. Отпадъците от неорганичиня германий, използван в оптичната промишленост, причинява увреждане на бъбреците, промени в черния дроб и сърцето. Появяват се и други реакции: анемия, липса на апетит, загуба на тегло, гадене, повръщане, умора, мускулна слабост, кожни обриви и изтръпване на ръцете и краката, дължащи се на увреждане на нервите”.

Абсолютна лудост е ние, като обществено и икономическо значимо дружество да си позволим да застрашим здравето на когото  и да е било. Наш дълг е да бъдем отговорни пред обществото в което живеем. Въпреки инвестираните милиони левове за скъпо технологично оборудване и разработването на нови технологии, здравето на хората  винаги е било на първо място. Обществото трябва да знае, че водещите фирми в Европа избягват обработката на подобни материали, тъй като токсичността им е силна, непредвидима и подлежи на специална обработка за неутрализиране – споделя Бойко Николов, мениджър Бизнес развитие в предприятието – Това са опасни материали, без които оптичното производство може да съществува. Ето затова се е взело това решение още преди пет години Оптикоелектрон да запазим здравето на служителите си и сме горди да съобщим, че сме единствденото оптично предприятие в България, което се въздържа от обработката на германий и цинков селинид в своето производство. И това е началото. През следващите години предстоят действия по изграждането на нов, зелен облик на Оптикоелектрон – по чист, по енергоспестяващ, по-екосъобразен и по-здравословен” – завършва Николов.

Припомняме ви, че от началото на май тази година, дружеството обнови рекламните си визии върху билбордните конструкции на двата изхода на Панагюрище именно с новата еко-посока  – Оптикоелектрон Зелена Инициатива. От дружеството уверяват, че и в момента продължават с изграждането на нови енергоспестяващи съоръжения.

 

 

 

 

6 КОМЕНТАРА

  1. Бойко Бойко какво ли да ти обяснявам.. Това са факти от поне 12-13 години.. как не му стигна време на мениджмънта да се погледне работниците. А и нали има невероятни специалисти-експерти които да мислят за това..
    Дано направите нещо в тази посока.. и да не намалявате повече заплатите на работниците още повече пък при рекордни продажби..

    П.С. Името не си го казвам именно от страх, като работник на Оптикоелектрон да не бъда изхвърлен от там.. най-малкото на спявка защо пиша по форумите и да получа последно предупреждение за уволнение..




    0



    0
  2. Бойко Бойко,
    Като политиците си.. Не отричаш намалението на заплатите.. което наистина е факт почти от година.
    И ако си говорим за екология, трябва да си говорим и грижа за работниците – защо нямат кисело мляко, хляб, работно облекло което да се закупува всяка година.. Защо не се дават полагащите се компенсации и не се инвестира в персонала? И защо след като имате „рекордни продажби“ намалявате заплатите?
    Нещо ми куца в картинката..




    0



    0
  3. Аз като цитирано име в публикацията ще си позволя една реплика към „Пешо Келешо“:
    1. Излез си с името. Много е лесно да критикуваш, когато не си с истинското си име.
    2. Очаквам конструктивна критика от твоя страна по темата – екология, а не по нещо, за което въобще не става въпрос в статията.
    3. Ако не си доволен от частната фирма Оптикоелектрон, твое е твое мнение. Ако не си доволен от живота си – също е твое мнение.




    0



    0