Начало Бизнес „Оптикс“ инвестира 20 млн. лв. в нова производствена база в Панагюрище

„Оптикс“ инвестира 20 млн. лв. в нова производствена база в Панагюрище

СПОДЕЛИ

Компанията планира да удвои производство в следващите 5 години

Само година след като откри фабриката си в Пловдив, производителят на оптични изделия „Оптикс“ инвестира и в нова база в Панагюрище, където практически започва дейността си преди 25 години. Досега компанията се помещава в няколко различни сгради, намиращи се в бивше военно поделение в града. Сега цялото производство ще бъде преместено в обща сграда с площ 7 хил. кв.м, която е в процес на ремонт. Новата локация ще позволи и да се разшири дейността, а цялата инвестиция ще достигне 20 млн. лв. Очакванията са това да оптимизира логистичните разходи, да подобри организацията и производството и да повиши ефективността с поне 20%, казаха от „Оптикс“.

Пловдив върви напред
Първоначалният фокус на фабриката в Пловдив е бил окомплектоването на собствени електрооптични продукти за сигурност, отбрана и спорт. От отварянето ѝ досега обаче това се изменя, а продуктовата гама се разширява с добавяне на линия за насищане на печатни платки, както и производство за външни клиенти от военните и научните среди, уточниха от дружеството. Едно от по-големите имена сред клиентите е американската SpaceX.

Въпреки че конкуренцията за работна ръка във втория по големина град в България е доста силна, компанията има своите аргументи да направи производство там. „Избрахме Πлoвдив, зaщoтo се paзвивa изключително бурно през последните гoдини и e в чудесна комуникация c Πaнaгюpищe. В допълнение, университетите в града подготвят компетентни млади специалисти“, коментират от „Оптикс“.

През миналата година бе обявена още една инвестиция в региона – на американската Intuitive Surgical в Първомай, която вече повече от пет години си партнира с „Оптикс“ в сферата на едноскопите и микрооптиката. „Горди сме, че хирургическият робот „Да Винчи“ работи с 3D ендоскопи и компоненти за тях, които са създадени в Панагюрище. Отварянето на завода в Първомай е и своеобразна оценка на американците, че България се разпознава като индустриален център за развитие на високите технологии и оптиката за медицина“, казват от „Оптикс“.

Външни фактори
Въпреки че световната икономика премина през няколко поредни кризи през последните години – като се започне от ковид пандемията, кризата с веригата на доставки, войната в Украйна и др. – през 2021 г. панагюрската компания увеличава оборота си с близо 13%.

Една от причините за това е желанието на европейски и американски компании да започнат да търсят доставчици и партньори по-близко до дома и да намалят своята зависимост от Азия. Тази тенденция е допълнително засилена от войната в Украйна, която се явява още една възможност за разширяване на броя клиенти на компанията.

Друга причина пък е, че „Оптикс“ се оказва незасегната от енергийната криза. Това се дължи на ниската енергоемкост на производството, като едва 3% от разходите са за ток. Въпреки това от компанията започват два отделни проекта за изграждане на фотоволтаични централи за собствена консумация – единият е вече завършен, а другият е още в процес на строеж.

От миналата година компанията изпълнява и стратегически план. „Целите ни са амбициозни, но реално постижими и знаем как да ги изпълним“, коментират от „Оптикс“.

Източник: Капитал