Начало Бизнес „Оптикс“ сътрудничи със спецсилите

„Оптикс“ сътрудничи със спецсилите

92
0
СПОДЕЛИ

optix-th

Поддържаме много тясна връзка със Специалните сили, почти ежегодно се срещаме с тях, правим съвместни стрелби, обучения във връзка с новите ни продукти. Това заявява Желязко Гагов, който е главен маркетолог на фирма „Оптикс“ – Панагюрище. Отворени сме за подобно сътрудничество и в бъдеще, готови сме за нови съвместни действия, допълва той.
По думите му „Оптикс“ развива предимно направления, свързани с оптичните елементи, оптикоелектронните и оптикомеханичните възли. Част от продукцията на фирмата беше представена пред посетителите на оръжейното изложение „Хемус-2016“. Министърът на отбраната Николай Ненчев и началникът на отбраната генерал Константин Попов също изпробваха уредите на фирмата.
Преди имахме доста добър пазар в България, но за съжаление това вече е минало, споделя Гагов. В момента почти 100 процента от продукцията на панагюрското предприятие се изнася в други страни по света.
Добре познати сме в повече от 38 държави като крайни продукти, като изделия с военно предназначение, уточнява Гагов. По думите му „Оптикс“ прави добър износ в страните от Северна Африка. Азия също е сред големите клиенти на компанията.
Почти цялата продукция, която се изнася в споменатите 38 държави, е за военни цели. Предназначена е предимно за формированията на командосите и другите специализирани служби.
Продукцията е съобразена с мисиите, за които клиентът купува съответното оптическо оборудване. Тези технологии вече стават неразривна част от така наречената асиметрична война, изтъква Гагов.
Последните ни разработки са в сферата на термовизията, допълва той. Сред най-новите изделия е лазерен далекомер, който се интегрира с друг прибор на фирмата – термовизионен мерник. По този начин стрелецът може да получи информация за точната дистанция до своята цел, което прави изстрелът доста по-успешен, пояснява Гагов.
Той посочва друго изделие от експозицията на фирмата – термовизионен уред, който работи на принципа на засичане на температурната разлика на различните обекти, които са над абсолютната нула. „В момента, ако погледнем през окуляра на изделието, ще видим черно-бяла картина. Съответно може да се избира дали топлите части да бъдат в бяло, или в черно. Това е особено удачно за засичане, за детекция на различни обекти, както и за по-точна и правилна стрелба. Тъй като ако има повече цветове, те разконцентрират стрелеца“, обяснява Гагов.
По думите му изделието има възможност за свързване с устройство, което да прави запис на наблюдаваната картина. „Има вариант за безжично прехвърляне на информация, за показване на изображението на този термовизионен уред на телефон, таблет или компютър към команден център, който да каже дали да се стреля, или да не се стреля в различни ситуации“, заявява мениджърът.
Той обяснява, че с уреда може да се види обект, който е на разстояние над 1 км. Оптичното устройство е в състояние да прави дигитално увеличение на картината от 2,4 пъти. Според Гагов, така може лесно да се разбере дали забелязаният обект е войник и дали носи оръжие.PUSHKA
Уредът може да е полезен и на граничните власти за противодействие на мигрантски наплив на браздата. Дори има варианти уредът да се свърже и синхронизира с несмъртоносно оръжие. Така техниката директно би помогнала за спиране на нелегални имигранти.
„За съжаление този проект отново не е на българската граница. Използва се предимно за антипиратски операции в районите на Сомалия, примерно. Но много адекватно може да бъде прилаган в тези гранични условия, каквито има сега в България“, пояснява Гагов. Не знам дали има друга причина уредът да не бъде използван в България, но той е абсолютно конкурентен като технология, технологично развитие и цена, обобщава той.

в-к „Българск армия“