Начало Общество Оранжев код за обилни валежи в 6 области

Оранжев код за обилни валежи в 6 области

СПОДЕЛИ

Днес ще остане облачно с валежи от дъжд, значителни на много места, главно в Южна България. В Северозападна България, а след обяд и в източните райони валежите временно ще спрат, показва прогнозата за времето на НИМХ.

В шест области е обявен оранжев код за поройни дъждове – Смолян, Кърджали, Хасково, Ямбол, Сливен и Стара Загора. В други 5 области – Видин, Враца, Монтана, Ловеч и Плевен предупреждението е за сняг и поледици, нивото – жълто. В Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Габрово, Велико Търново, Шумен, Бургас и Търговище също ще е в сила жълт код, но за валежи от дъжд.

В Източна България ще духа умерен до силен юг-югоизточен вятър. Максималните температури отново ще се в широки граници – от 4° в северозападните до 13°-14° в източните райони.

 

Над планините ще бъде облачно с валежи от дъжд, над 1200 метра от сняг. В Рило-Родопската област и Централна Стара планина снеговалежите ще са значителни. Ще духа силен юг-югозападен вятър, който след обяд ще отслабне и ще започне да се ориентира от запад-северозапад. Максимална температура на височина 1200 метра около 5°, на 2000 метра – около минус 1°.

Над Черноморието ще бъде облачно с валежи от дъжд, които след обяд временно ще спрат. Ще духа умерен и силен юг-югоизточен вятър. Максимални температури на въздуха: 13°-14°. Температурата на морската вода е 11°-12°. Вълнението на морето ще бъде 3-4 бала.