Начало Спорт Организират велопреход по повод 140-та годишнина от Априлската епопея

Организират велопреход по повод 140-та годишнина от Априлската епопея

63
0
СПОДЕЛИ

Мария МАСЛЕВА

velosipedisti

По повод 140-та годишнина от Априлската епопея от Biking Tours организират велопреход „В епицентъра на Априлското въстание“. Маршрутът на похода е Панагюрище-Копривщица-хижа Бунтовна-Панагюрище

Ден 1, 29.04.2016 година. Маршрут: Панагюрище – Копривщица. За него са предвидени за изминаване 35км, с положителна денивелация около 1000м. Предвидено време за изминаване 4-6 часа.

Началото на велопохода е 10:00 часа, като сборната точка за всички записали се е автогарата в Панагюрище (намира се срещу градската баня, ул.Хаджи Димитър №15, GPS 42.500701,24.185203). Когато групата се събере, ще поеме на север от града, където се намира широк черен път, който се вие по течението на река Луда Яна, в средновековна букова гора. Достигайки билото на Същинска Средна гора групата ще продължи на запад, отново по черен път, от където се откриват и вълшебни гледки към Стара планина на север и към Пловдивско поле на юг. Следва приятно и разнообразно спускане към възрожденският град Копривщица, където ще бъде нощувката. Групата ще може да разгледа града и неговите забележителности.
Ден 2, 30.04.2016 година. Маршрут: Копривщица – хижа Бунтовна. За него са предвидени 30км. каране, с общо изкачване около 900м.

След като велосипедистите се наспят, закусят и изпят сутрешното си кафе/чай (не по-късно от 11 часа) ще започнат своето пътуване. Групата ще тръгне по черен път в посока връх Богдан, с рязко изкачване и разнообразен терен, по който ще достигне билото на планината. Ще последва едночасово каране по относително равен терен, където групата ще се наслади на красиви и интересни планински гледки – на север към Стара планина, а на юг към връх Голям Богдан. Велосипедистите ще се движат през цветни Средногорски поляни, докато пътят им достигне до голяма букова гора, която се намира в северното подножие на най-високия за тази планина връх. От там, групата ще продължи по широк черен път, подсичайки северните склонове на върховете Богдан и Шилигарка и ще достигне до хижа Средногорец (1370м.н.в. ), където ще спре за почивка. В следобедните часове прехода ще продължи към хижа Бунтовна, където групата ще пренощува. На това място по традиция ще бъде запален голям лагерен огън.

Ден 3, 01.05. 2016 година. Маршрут: хижа Бунтовна- Панагюрище. За него са предвидени 25-36 км каране, в зависимост от последната отсечка Стрелча – Панагюрище. Предвидено време за изминаване 3-4 часа.

Третия ден ще започне с чукане с яйца. По обед групата ще има възможност да се наслади на честванията по случай 140 годишнината от Априлската епопея, които се провеждат в Панагюрище. Около 10 часа велосипедистите ще тръгнат на изток от хижата, в посока гр.Стрелча. По пътя ще се насладят на красиви гледки, от южните части на връх Богдан и други върхове на величествената Стара планина. В първите 20-30 мин групата ще се движи по билото, след което ще се наслади на продължителни, приятни и шеметни спускания към град Стрелча. Там ще бъде отделено време за обяд. Последната отсечка от прехода ще бъде до изходната точка в Панагюрище. Там групата ще има възможност да избере един от двата възможни маршрута – асфалт или черни пътища.

Организационната такса за събитието е 90лв. и включва:

  • 2 нощувки (едната от тях в туристическа спалня в град Копривщица, а другата на хижа Бунтовна)
  • водач/и
  • застраховка “Злополука“
  • съпътстващ транспорт по маршрута за багаж
  • екипировка и извънредни ситуации.

Таксата не включва храна – всеки сам трябва да си я подсигури. В Копривщица е предвидена вечеря в местни ресторанти, но може да бъде приготвено и нещо в базата. На хижа Бунтовна групата може да си приготви храна или да поръча супи и аламинути.

Организаторите препоръчват всеки участник да носи със себе си дъждобран (за прехода) и топли и сухи дрехи и обувки за подмяна (в случай на лоши метеорологични условия и дъжд).

Записването става задължително с изпратен мейл с три имена, ЕГН и тел. на e-mail: n.deliradev@abv.bg или на тел. 0888881245 – Нено Делирадев.

Краен срок за записване 25 април 2016г.

Таксата може да бъде платена в брой на място, или предварително по сметка:
Сдружение Байкинг Турс,
ЕИК 176964276
BG77STSA93000023219049
STSABGSF

При предварителна заявка и допълнително заплащане е възможно организиране на транспорт от София до Панагюрище и обратно.